Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie

 

Search!

     

 

Index | Forum | E-mail

   

Sectiunea dedicata Dreptului cuprinde o serie de lucrari de specialitate, prin care isi doreste sa vina in sprijinul studentilor, masteranzilor si tuturor celor interesati de acest domeniu.

 

 
 
 
 
 Meniu rapid  Portalul e-scoala | CAMPUS ASLS | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa





 

 

 

Inapoi la cuprins

 

Perspectivele Uniunii Europene

Acordul de la Nisa -

īncercare de rezolvare a dificultatilor institutionale provocate de viitoarea largire a Uniunii Europene

 

Cele patru puncte principale care figurau pe ordinea de zi1
 


Summit-ul de la Nisa era o īntālnire la nivel īnalt asupra puterii - deci dificila, sensibila, politica pāna la cel mai īnalt nivel. Obiectivul era distribuirea puterii īntr-o Europa largita deci reformarea regulilor de functionare ale Uniunii Europene indispensabila īn a īmpiedica o largire a Europei īn detrimentul integrarii.

A. Īmpartirea voturilor īn Consiliu.

Īncepānd cu ultimele largiri ale Uniunii Europene dezechilibrul s-a accentuat īntre marile si micile puteri īn detrimentul primelor. Nisa a avut deci ca obiectiv principal restaurarea influentei celor "patru mari" (Germania, Franta, Marea Britanie, Italia) la care s-a adaugat Spania si īn curānd Polonia.

Īn prezent cei patru dispun de un numar egal de voturi, un echilibru pe care Franta nu dorea sa-l rupa. Refuzul Frantei de a da mai multe voturi Germaniei care are o populatie mai mare cu 20 milioane locuitori a deschis dezbaterile asupra īmpartirii voturilor, marea majoritate a celorlalte tari sustinānd pozitia Berlinului.

Iritarea īmpotriva Frantei s-a amplificat cānd presedintia a cerut anumitor tari sa faca concesii pentru aceleasi motive demografice, īn timp ce ea īnsasi refuza.
Astfel a fost propus un proiect favorabil Olandei si un avantaj analog īn profitul Spaniei refuzāndu-se aplicarea acelorasi ajustari demografice Germaniei. Belgia si Portugalia au emis proteste vehemente.

Blocajul provocat a fost rezolvat dupa ce presedintia franceza a acceptat sa amāne pāna īn 2005 intrarea īn vigoare a noii repartizari, cāt si desemnarea presedintilor Comisiei cu majoritatea calificata a statelor membre.

Germania a obtinut cu toate acestea o serie de compensari īn institutiile comunitare: astfel "clauza de verificare demografica" care prevede ca toate deciziile Consiliului vor trebui luate de state reprezentānd cel putin 62% din populatia Uniunii Europene este favorabil Germaniei. De asemenea noua repartizare a locurilor īn Parlamentul Europei acorda un avantaj net Berlinului.

Acordul prevede deci triplarea la 29 a voturilor de care dispun cei "patru mari" si le mentin paritatea.

Spania obtine 27 de voturi īntocmai ca Polonia cānd va fi membra a Uniunii Europene. Īndepartarea de obiectivele urmarite (reechilibrarea modului de acordare a voturilor si facilitarea luarii deciziilor prin reducerea pragului majoritatii calificate) a fost astfel consacrata, reechilibrarea fiind mai modesta decāt cea propusa la īnceputul summit-ului si mai ales pragul majoritatii care a fost ridicat de la 71% la 73,4%. Se poate afirma ca, totusi, marile tari au obtinut global cāstig de cauza īn acest domeniu, abandonarea dreptului de veto fiind īn parte reportata pe mai tārziu.

B. Extinderea majoritatii calificate.

Dintre cele 20 de subiecte de o importanta inegala (fata de 40 anuntate initial), care vor forma obiectul unei adoptari cu majoritate calificata si nu cu unanimitate, 5 mari domenii retineau atentia: comertul international, imigrarea, ajutoarele regionale, fiscalitatea si politica sociala.

Rezultatele obtinute īn aceste domenii sunt cu mult inferioare ambitiilor afisate la īnceput. Īn anumite cazuri acordul a amānat decizia de trecere la majoritatea calificata fara vreo certitudine īn ceea ce priveste rezultatul final; īn altele renuntarea la unanimitate este īnsotita de conditii restrictive. Īn fine, capitolele privind fiscalitatea si politica sociala au fost excluse din acord īn urma opozitiei Marii Britanii.

a). Negocieri comerciale. Īn acest domeniu dreptul de veto a fost calificat ca fiind un handicap, desi votul cu majoritatea calificata este regula pentru schimbul de marfuri reprezentānd 80% din politica comercial externa. Cei 20% care ramān reprezinta serviciile, investitiile si proprietatea intelectuala.

Luarea unei decizii cu unanimitate īn aceste domenii era posibila cu greu īn 15 membri īnsa nu va mai fi posibila īn 20 sau 25 membri.

Miza urmarita prin aceasta modificare tine de structura comertului internetional, negocierile deplasāndu-se la domeniile clasice care sunt marfurile si tarifele, spre domenii noi precum serviciile, proprietatea intelectuala si tot ceea ce reprezinta īntrepatrunderea protectiei comerciale a mediului inconjurator si a sanatatii.

Daca se ramānea la unanimitate asupra acestor probleme, mandatele de negociere s-ar fi obtinut dificil pentru negocierea si īncheierea acordurilor comerciale. Īn plus, posibilitatile pe care le aveau statele terte puternic industrializate precum China, Statele Unite ale Americii, Japonia, Rusia de a influenta pe unul din statele membre ale comunitatii actuale sau viitoare ar fi crescut.

Franta ar fi trebuit sa recunoasca faptul ca, īn unanimitate posibilitatea de a obtine un mandat pentru protejarea drepturilor de proprietate intelectuala scade, pentru ca vor exista īntotdeauna īn Uniunea Europeana tari pentru care miza proprietatii intelectuale nu este atāt de mare cāt este pentru Franta.2

Deci, flexibilizāndu-si pozitia Franta a acceptat acest principiu īn masura īn care obtinea cāstig de cauza pentru a obtine unanimitatea asupra problemelor relative la cultura (cinema si audiovizual), sanatate si educatie.

b). Imigrare, vize, azil. Īn acest domeniu acordul prezinta un important progres fata de tratatul de la Amsterdam īn masura īn care prevede trecerea la majoritatea calificata pentru cooperarea judiciara īn materie civila ,cu exceptia aspectelor ce tin de dreptul familiei. Pentru anumite capitole "sensibile" (control la frontierele externe, libera circulatie si sejurul cetatenilor terti) aplicarea majoritatii calificate este amānata pāna pe 1.ianuarie 2004.

Īn ceea ce priveste azilul, Germania subordona trecerea la majoritatea calificata definirii principalelor orientari ale viitoarei politici comune.

c) Ajutoare regionale. Trecerea la majoritatea calificata se va efectua īncepānd cu 01.ianuarie 2007 pentru tot ceea ce tine de politica fondurilor structurale. Aceasta amānare a datei a fost decisa la cererea insistenta a Spaniei care va pastra dreptul de veto pāna īn 2013.

d) Fiscalitate si politica sociala. Tony Blair a refuzat categoric si cea mai mica concesie īn ceea ce priveste politica sociala si fiscalitatea. Britanicii si-au atins astfel scopul: largirea Europei poate merge īnainte fara ca Londra sa fi acceptat un plus de integrare.

Īn ceea ce priveste Agenda sociala, Summit-ul de la Lisabona din martie 2000 adoptase o strategie pentru a ajuta Uniunea Europeana sa se adapteze noii economii.

Dīndu-si acordul pentru aceasta strategie de inspiratie mai degraba liberala puternic influentata de britanici, Parisul obtinuse īn schimb un mandat pentru a o completa cu un plan de actiune permitānd progresul modelului social european care se caracterizeaza, reafirma concluziile de la Nisa, "prin legatura indisolubila īnte performanta economica si progresul social".

Aceasta agenda sociala care fixeaza prioritati de actiune pentru 5 ani viitori face obiectul unui text destul de confuz īn anexele concluziilor.

Sunt prevazute 6 mari orientari: ameliorarea calitatii si a numarului de locuri de munca, dezvoltarea unui echilibru nou īntre supletea si securitatea locurilor de munca, lupta īmpotriva excluderii, promovarea egalitatii barbat-femeie, īntarirea prevederilor sociale ale procesului de racire si īn politica externa a Uniunii Europene.

C. Marimea Comisiei Europene.

Timp de 10 ani cel putin, fiecare stat membru al Uniunii europene va fi reprezentat de un comisar īn sānul executivului european.

Aceasta era dorinta micilor tari ale Uniunii Europene.

Marile tari doreau īnsa o comisie mai putin numeroasa si pe cāt posibil sa nu depaseasca pragul actual de 20 de membri pentru ca functionarea sa sa nu fie paralizata.
Numai din momentul īn care Uniunea Europeana va numara 27 de membri o decizie va fi luata pentru fixarea numarului definitiv al membrilor Comisiei care eventual va fi inferior numarului 27. Īn aceasta ipoteza acordul de la Nisa prevede un mecanism de rotatie pe tari.

D. Mecanismul "cooperarilor īntarite".

Acest mecanism al carui obiect este de a permite unui grup de state sa mearga īnainte fara ca celelalte tari sa poata sa le interzica, figura deja īn tratatul de la Amsterdam, dar cu asemenea restrictii ca utilizarea sa era cvasi imposibila.

Obiectul acordului de la Nisa a fost de a flexibiliza acest mod de functionare.

Astfel, dreptul la veto de care dispunea fiecare stat membru pentru a se opune unei cooperari īntarite a disparut. Este mentiunut cu toate acestea un anumit numar de reguli destinate asigurarii ca acest mecanism nu va aduce atingere pietei unice si prin aceasta ansamblul ordinii juridice comunitare.

Pentru a evita ca ele sa nu devina o "unealta" obisnuita a politicii europene, ele vor trenui valitate de Comisie si aceasta daca cel putin 8 state formeaza o cerere . La presiunea Marii Britanii presedentia franceza a limitat considerabil politica externa si de securitate comuna.3
 


1 Phillippe Lemaitre ŗi Laurent Zecchini – “Le monde” 12 decembrie 2000
2 Pascal Lamy – Comisar European – “Le monde” – 12.dec.2000
3 Laurent Zecchini – “Le monde” - 12 dec.2000
 

 

Material elaborat de Oana

 

Home | BAC/Teze | Biblioteca | Referate | Games | Horoscop | Muzica | Versuri | Limbi straine | DEX

Modele CV | Wallpaper | Download gratuit | JOB & CARIERA | Harti | Bancuri si perle | Jocuri Barbie

Iluzii optice | Romana | Geografie | Chimie | Biologie | Engleza | Psihologie | Economie | Istorie | Chat

 

Joburi Studenti JOB-Studenti.ro

Oportunitati si locuri de munca pentru studenti si tineri profesionisti - afla cele mai noi oferte de job!

Online StudentOnlineStudent.ro

Viata in campus: stiri, burse, cazari, cluburi, baluri ale bobocilor - afla totul despre viata in studentie!

Cariere si modele CVStudentCV.ro

Dezvoltare personala pentru tineri - investeste in tine si invata ponturi pentru succesul tau in cariera!

 

 > Contribuie la proiect - Trimite un articol scris de tine

Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)  

 

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania