Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie

 

Search!

     

 

Index | Forum | E-mail

   

Sectiunea dedicata Dreptului cuprinde o serie de lucrari de specialitate, prin care isi doreste sa vina in sprijinul studentilor, masteranzilor si tuturor celor interesati de acest domeniu.

 

 
 
 
 
 Meniu rapid  Portalul e-scoala | CAMPUS ASLS | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa





 

 

 

Inapoi la cuprins

 

Originalitatea Uniunii Europene

Etapele integrarii

 

Constructia unei Europe unite este un lung proces īn care alterneaza perioade de calm si etape decisive. Integrarea europeana nu poate fi decāt progresiva.
Ea nu poate fi comparata cu crearea Statelor Unite ale Americii sau unificarea statelor italiene pentru ca Europa regrupeaza state si comunitati umane care au traditiile lor proprii. Exista deci diferite grade ale integrarii.

Se disting traditional cinci niveluri de integrare:

1. Zona de liber schimb

Aceasta este o zona īn interiorul careia taxele vamale si restrictiile cantitative pentru schimburi (contingente) au fost suprimate (de exemplu A.E.L.S.creata īn 1960 sau A.L.E.N.A. īntre Canada, S.U.A.si Mexic creata īn 1994.
Produsele din zona pot circula liber si fara restrictii cantitative īn interiorul zonei fara sa suporte taxe vamale la trecerea frontierelor interne ale zonei.
Īn Comunitate drepturile de vama au fost suprimate progresiv īntre 1957 si 1968.
Dezavantajul este ca īntr-o asemenea zona exista fenomenul deturnarii traficului de marfuri pentru ca anumite produse originare din tari terte nu fac decāt sa tranziteze prin tarile zonei care practica slabe drepturi de vama, pentru a profita de regimul de taxare la frontiera cel mai favorabil.1
Pentru a evita aceste deturnari de trafic a fost necesara trecerea la stadiul urmator al integrarii: Uniunea vamala.

2.Al doilea stadiu al integrarii: Uniunea vamala


Se vorbeste despre uniune vamala cānd statele īn cauza au eliminat drepturile vamale si contingentele nu numai īntre ele, dar au si creat un tarif vamal (sau tarif exterior) comun si o politica comerciala comuna.
Tariful vamal comunitar (art 19 alin.1 T.C.E.) se calculeaza stabilind media aritmetica a tarifelor aplicate īn teritoriile vamale pe care le cuprinde Comunitatea. Primul tarif vamal comun a fost stabilit īn 1968 si este revizuit periodic.
Īntr-o uniune vamala, obstacolele tarifare la schimburi au fost eliminate, dar subzista alte obstacole netarifare īn ceea ce priveste schimbul de marfuri legate īn special de disparitatea regimurilor fiscale aplicabile marfurilor care circula īn interiorul zonei, diversitatii normelor tehnice carora trebuie sa se conformeze produsele pentru a fi vāndute īn mod legal pe teritoriul anumitor state membre.
Pentru a garanta libera circulatie a produselor si factorilor de productie (capitaluri, muncitori) numai trecerea la a treia etapa permite suprimarea ultimelor obstacole īn ceea ce priveste schimburile.
Aceasta etapa este piata comuna.

3. Piata comuna

Se vorbeste de piata comuna cānd marfurile, persoanele, capitalurile, serviciile (transporturile, bancile, asigurarile, bursele) circula libere pe piata respectiva - se evoca cele 4 libertati fundamentale ale pietei comune).
Piata comuna este mai ambitioasa decāt uniunea vamala pentru ca presupune mai ales aplicarea de reguli si legislatii comune, īn materie fiscala sau īn domeniul concurentei de exemplu. Presupune de asemenea existenta unor politici sectoriale comune, de exemplu īn materie agricola sau īn domeniul transporturilor.
Notiunea de piata comuna a fost recunoscuta īn jurisprudenta C.J.C.E. - decizia Schul din 5 mai 1982 prevede ca: notiunea de piata comuna vizeaza eliminarea tuturor barierelor pentru schimburile intra comunitare īn vederea fuziunii pietelor nationale īntr-o piata unica realizānd conditii cāt se poate de apropiate de cele ale unei veritabile piete interioare. 2
A.U.E. viza tocmai consacrarea acestei etape pentru ca autorii sai īsi fixasera ca obiectiv finalizarea marii piete interne cel mai tārziu la 31 decembrie 1992 gratie adoptarii celor 300 de propuneri de directive prevazute de Cartea Alba a Comisiei īn 1985.

4. Uniunea Economica si Monetara


Dimensiunea monetara a Europei comunitare este cvasiabsenta din Tratatul de la Roma, care se margineste sa enunte cāteva principii īn legatura cu coordonarea politicilor monetare nationale si politicilor de schimb (fixarea paritatilor īntre monedele statelor membre).
Dezintegrarea progresiva a S.M.I. si fluctuatia generalizata a monedelor īn anii 1970 au constrāns statele europene sa se preocupe de dimensiunea monetara a constructiei europene si sa creeze un Sistem Monetar European (S.M.E.) īn 1979 la initiativa presedintelui Valery Giscard D’Estaing si a cancelarului german Helmuth Schmidt.
Tratatul de la Maastricht este mult mai ambitios, pentru ca prevede instaurarea unei U.E.M. cu crearea unei monede unice gerata de o B.C.E., cel mai tārziu la 1 ianuarie 1999. Dupa o perioada tranzitorie īn care moneda unica circula oarecum īn paralel cu monedele statelor membre, Euro va īnlatura definitiv monedele nationale īn 2002.
U.E.M. este constituita astfel īncāt sa asigure avantaje U.E.:
- ea permite reducerea riscurilor datorate multiplicitatii devizelor si limiteaza dependenta Europei fata de dolar;
- trebuie sa permita eliminarea costurilor legate de gestionarea riscului de schimb, sa simplifice gestiunea īntreprinderilor, sa favorizeze circulatia libera a cetatenilor īn U.E. (acestia putānd utiliza o moneda unica pe īntregul teritoriu al U.E.);
- va permite cresterea performantelor economice ale U.E. gratie unei convergente a politicilor economice a membrilor sai.

5. Uniunea politica (ultimul grad al integrarii)


Primele patru faze ale integrarii europene privesc īn mod esential domeniul economic. Ultimul stadiu al integrarii este Uniunea politica, aceasta putānd lua mai ales forma unei federatii (cu un guvern federal, cu o Camera a statelor, cu o Camera a popoarelor si o Curte Suprema dupa modelul german).

Din 1969 statele membre ale Comunitatilor Europene au mers mai departe īn tentativa lor de a crea o Uniune politica, pentru ca au dat unui Comitet prezidat de Christian Fouchet misiunea de a elabora un proiect de statut īn acest sens. Acest Comitet a prezentat pe 2 noiembrie 1961 un statut al Uniunii politice. Acest proiect de statut refuza foarte clar optiunea federala.

Cei cinci parteneri ai Frantei au prezentat, deci pe 20 ianuarie 1962 un contraproiect de “Uniune Europeana” mult mai ambitios. Odata īn plus, partizanii si adversarii federalismului s-au īnfruntat (generalul De Gaulle se opunea oricarei evolutii de tip federal) si eforturile īntreprinse pentru crearea unei Comunitati politice au fost zadarnice.

Conceptia gaullista a constructiei europene a fost exprimata perfect cu ocazia unei conferinte de presa, pe 5 septembrie 1960: “A ne imagina ca putem sa construim ceva care sa fie eficace, si care sa fie aprobat de popoare, īn afara si peste state este o himera. Cu siguranta, este adevarat ca s-au putut institui anumite organisme mai mult sau mai putin extranationale. Aceste organisme au valoarea lor tehnica, dar nu au si nu pot avea autoritate si īn consecinta eficacitate politica”.

A asigura cooperarea regulata a Europei occidentale este ceea ce Franta considera ca fiind de dorit, ca fiind posibil si ca fiind practic, īn domeniile politic, economic, cultural si al apararii.3

Va trebui asteptat anul 1980 pentru ca o noua initiativa sa fie luata īn vederea crearii unei Uniuni politice.

E vorba de Proiectul Spinelli din iunie 1980 care prevedea crearea unei Uniuni dotate cu competente foarte īntinse precum si o īntarire sensibila a puterilor Parlamentului European.
Acest proiect, adoptat cu o mare majoritate de Parlamentul European pe 14 februarie 1984, a esuat, dar constituie īnca si astazi o sursa de inspiratie pentru membrii Adunarii de la Strasbourg. Partizan al unei Europe de tip federal, Spinelli era liderul unui grup de parlamentari care se īntruneau deseori la restaurantul strasbourgez “Crocodilul” (se vorbeste astfel despre “grupul crocodililor”).4

Dupa toate aceste īncercari, Tratatul de la Maastricht (1992) va crea o Uniune Europeana care este īn acelasi timp o U.E.M. si o Uniune politica. Aceasta Uniune politica se fundamenteaza astazi pe trei elemente principale:
- cetatenia europeana
- politica externa si de securitate comuna (P.E.S.C.)
- justitia si afacerile interne (J.A.I.)

Fiindca nu s-a reusit promovarea unei Uniuni politice īnaintea semnarii Tratatului de la Maastricht, tarile membre ale C.E. au pus īn aplicare, de la īnceputul anilor 1970, o cooperare politica europeana.

Aceasta cooperare politica s-a fundamentat īn principal pe Raportul Davignon, adoptat īn octombrie 1970 la cererea sefilor de state si de guverne reuniti la Haga īn decembrie 1969.
 


 

1 G. Ysaac – op. cit., pagina 74
2 R.M. Chevalier, J. Boulouis – op. cit., pagina 96
3 J. Rideau - op cit., pagina 38
4 J. Boulouis – op. cit., pagina 69
 

Material elaborat de Oana

 

Home | BAC/Teze | Biblioteca | Referate | Games | Horoscop | Muzica | Versuri | Limbi straine | DEX

Modele CV | Wallpaper | Download gratuit | JOB & CARIERA | Harti | Bancuri si perle | Jocuri Barbie

Iluzii optice | Romana | Geografie | Chimie | Biologie | Engleza | Psihologie | Economie | Istorie | Chat

 

Joburi Studenti JOB-Studenti.ro

Oportunitati si locuri de munca pentru studenti si tineri profesionisti - afla cele mai noi oferte de job!

Online StudentOnlineStudent.ro

Viata in campus: stiri, burse, cazari, cluburi, baluri ale bobocilor - afla totul despre viata in studentie!

Cariere si modele CVStudentCV.ro

Dezvoltare personala pentru tineri - investeste in tine si invata ponturi pentru succesul tau in cariera!

 

 > Contribuie la proiect - Trimite un articol scris de tine

Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)  

 

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania