Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie

 

Search!

     

 

Index | Forum | E-mail

   

Sectiunea dedicata Dreptului cuprinde o serie de lucrari de specialitate, prin care isi doreste sa vina in sprijinul studentilor, masteranzilor si tuturor celor interesati de acest domeniu.

 

 
 
 
 
 Meniu rapid  Portalul e-scoala | CAMPUS ASLS | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa





 

 

 

Inapoi la cuprins

 



Concluzii




Potrivit dispozitiilor art. 108, alin 3 din Constitutia Romāniei , “Cazurile de raspundere si pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind responsabilitatea ministeriala".

Existenta unei legi cu un asemenea obiect de reglementare nu este o noutate īn ansamblul legislatiei romāne. O asemenea lege a fost prevazuta de art. 101, alin. 3 din Constitutia din 1866, de art. 98, alin 5 din Constitutia din 1923 si art. 70, alin 5 din Constitutia din 1938.

O astfel de lege a fost adoptata īn 2 mai 1879, dezvoltānd art. 101 din Constitutia de la 1866, si a fost modificata implicit prin Constitutiile din 1923 si 1938, reglementānd exclusiv raspunderea penala si civila, printr-o serie de dispozitii derogatorii de la dreptul comun.Ea a fost abrogata prin Decretul nr. 417 din 16 noiembrie 1949.

Īn 28 iunie 1999 a fost adoptata dupa aproape 8 ani de la adoptarea Constitutiei Legea privind responsabilitatea ministeriala.

Legea reglementeaza īntr-o maniera expeditiva problemele raspunderii politice si penale, iar cāt priveste raspunderea civila, contraventionala si disciplinara, legea se limiteaza la a le supune dispozitiilor dreptului comun.

Din economia de 22 articole ale legii, structurate īn 4 capitole, practic doar īn a rt. 2 si art. 3 face referire la raspunderea politica a Guvernului si membrilor sai, īn parte fiind reluate dispozitiile constitutionale din art. 108, alin1., īn parte reformulāndu-se principii deja consacrate īn dreptul public.

Īn art. 3, alin 1 se arata ca “Raspunderea politica a Guvernului consta īn demiterea sa ca urmare a retragerii īncrederii acordate de catre Parlament, prin adoptarea unei motiuni de cenzura, īn conditiile prevederilor art. 112 si 113 din Constitutie. Asa cum se arata īnsa īn expunerea de motive la un anteproiect referitor la Legea privind responsabilitatea ministeriala, “raspunderea constitutional-politica avānd caracter colectiv a membrilor Guvernului poate duce īnsa nu numai la sanctiunea grava a demiterii Guvernului, ci si la o sanctiune mai usoara, constānd īn exprimarea unei pozitii parlamentare critice fata de activitatea Guvernului sau a unui membru al sau “, aratāndu-se ca si īn acest caz raspunderea este solidara.

Asa cum se arata īntr-o alta lucrare “Sanctiunea cea mai severa care intervine īn cazul raspunderii politice a Guvernului este demiterea prin retragerea īncrederii de catre Parlament , ceea ce lasa deschisa posibilitatea utilizarii unor forme de sanctiune mai putin exigente fata de Guvern, cum ar fi adoptarea unei motiuni simple conform art. 111, alin 2 din Constitutie , relativ la o problema care a facut obiectul unei interpelari a Guvernului. Motiunea simpla ar putea reprezenta īn aceasta situatie un avertisment dat Guvernului, lucru care este posibil tocmai pentru ca Guvernul raspunde politic īn fata Parlamentului.

De aceea, redactarea art. 3, alin 1din lege nu este dintre cele mai inspirate, se confunda raspunderea cu sanctiunea ei cea mai severa si practic nu se defineste raspunderea politica.

Nimic esential nu aduce Legea responsabilitatii ministeriale īn domeniul raspunderii politice, doctrina ramānānd īn continuare cea care consacra solutii la problemele ce se ivesc īn practica si a caror rezolvare Constitutia nu o prevede expres. Ea lasa neatinse probleme care, de lege ferenda, necesita solutii legale:
- problema revocarii primului-ministru;
- consacrarea formei individuale a raspunderii politice;
- acordarea posibilitatii pentru ministrul īn cauza de a demisiona, īnainte de a fi revocat, īntr-un termen limita;
- detalierea procedurii angajarii raspunderii Guvernului din initiativa sa si a problematicii legate de consecintele adoptarii unei motiuni de cenzura īn aceasta situatie ;
- supunerea numirilor noilor ministrii comisiilor parlamentare;
- posibilitatea ministrului revocat de a se adresa Justitiei atunci cānd revocarea s-a facut cu īncalcarea drepturilor sale fundamentale, sau prin invocarea unor fapte de care nu se face vinovat, fara posibilitatea īnsa de a-si redobāndi functia ca urmare a deciziei instantei.
Un autor concluzioneaza ca evolutia responsabilitatii ministeriale īn statul modern “se concretizeaza īn declinul procedurilor parlamentare, īn esecul procedurilor rationale si īn preponderenta responsabilitatii individuale."

Nu trebuie neglijata improtanta raspunderii colective prin promovarea unor motiuni de cenzura, pentru ca acest fapt asigura un mijloc opozitiei de a se manifesta, atunci cānd alte posibilitati, mai putin drastice, nu au avut rezultate. Chiar daca, de cele mai multe ori, existenta unei majoritati absolute īn favoarea Guvernului nu va duce la caderea acestuia, nu este normal ca īntr-un regim democratic semnalul din partea initiatorilor motiunii sa nu produca o schimbare, o temperare a Guvernului, o mai atenta analiza a problemelor. Desigur, este nevoie aici nu numai de legi, ci si de existenta unui bun simt politic, de īntelegerea democratiei nu īn sens absolutist, ci pozitiv.
De curānd a intrat īn vigoare Legea privind organizarea si functionarea Guvernului Romāniei si a ministerelor, nr.90/2001.Pe data intrarii īn vigoare, īn 2 aprilie 2001, ea a abrogat expres Legea 37/1990 privind organizarea si functionarea Guvernului, lege preconstitutionala.


Legea enunta principiul raspunderii colective a Guvernului, reluānd practic, īn art.31 textul art.108, alin.1 din Constitutie.


Īn art. 35(3) se arata ca:"Ministrii raspund de īntreaga activitate a ministerului īn fata Guvernului, precum si, īn calitate de membrii ai Guvernului, īn fata Parlamentului."Se instituie astfel principiul raspunderii individuale a ministrilor pe care īl īntālneam si īn reglementarea din 1990, īn art. 20:"Ministrii asigura aplicarea, īn conditiile legii, a politicii guvernului īn ramura sau domeniul de activitate al ministerului ori organului central pe care-l conduc si raspund de activitatea acestora īn fata guvernului."


Desi ministrii , se arata, raspund īn fata Guvernului, īn art. 10 se precizeaza: "Numirea īn functia de membru al Guvernului, īn caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, se face de Presedintele Romāniei, la propunerea primului-ministru."


Este o solutie simetrica cu cea prevazuta pentru cazul revocarii, īn art.7, si, din nou, ne aflam īn fata unei reluari a textului constitutional, ceea ce nu este o buna tehnica juridica.
Deci ministrii raspund tot īn fata primului-ministru, pentru ca īn lipsa precizarii nu se poate imagina o hotarāre a Guvernului de angajare a raspunderii unuia din membrii sai īn fata sa.
Īn continuare nu se prevede expres imposibilitatea revocarii primului-ministru.


Īn ansamblu noua lege, cāt priveste raspunderea Guvernului si ministrilor nu aduce nimic nou īn raport cu dispozitiile deja existente.Posibilitatea inovarii ramīne deschisa.


 




Bibliografie :


-Mihai Constantinescu, Ioan Muraru - Drept parlamentar, Edit. Gramar, 1994
-Dan Claudiu Danisor - Drept constitutional si institutii politice, Edit.Stiintifica, Bucuresti, 1997
-Ion Deleanu - Drept constitutional si institutii politice, Edit. Fundatia Chemarea, Iasi, 1993, vol.II
-Tudor Draganu - Drept constitutional, Edit. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1972
-Tudor Draganu - Drept constitutional si institutii politice. Tratat elementar, vol.2, Edit. Lumina Lex, 1998
-Victor Duculescu, Constanta Calinoiu, Georgeta Duculescu - Constitutia Romaniei, comentata si adnotata, Edit. Lumina Lex, 1997
-Cristian Ionescu - Institutii politice si drept constitutional, Edit. Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 1999
-Antonie Iorgovan - Tratat de drept administrativ, Edit. Nemira, Bucuresti, 1996
-Antonie Iorgovan, Ioan Muraru, Ion Deleanu, Florin Vasilescu, Ioan Vida, Mihai Constantinescu - Constitutia Romaniei comentata si adnotata, Edit. Regia Autonoma Monitorul Oficial, Bucuresti, 1992
-Ioan Muraru - Drept constitutional si institutii politice, Edit. Actami, Bucuresti, 1997
-Nicolae Popa - Teoria Generala a Dreptului, Edit. Actami, Bucuresti, 1996
-Mircea Preda - Autoritatile administratiei publice. Sistemul constitutional romanesc, Edit. Lumina Lex, Bucuresti, 1999
-Valentin Prisacaru - Tratat de drept administrativ roman. Partea generala, Edit. All, Bucuresti, 1996
-G.G.Rarincescu - Curs de drept constitutional, litogr., Bucuresti, 1940
-Anibal Teodorescu - Organizarea executivului in regimul constitutional din 28 februarie 1938, Lito., Bucuresti, 1938
-Ioan Vida - Puterea executiva si administratia publica, Regia Autonoma Monitorul Oficial, Bucuresti, 1994

Studii :


-Dana Apostol Tofan - Consideratii in legatura cu posibilitatea revocarii primului-ministru, rev. Dreptul, nr.2/2000
-Interpretarea unor dispozitii constitutionale privind Guvernul si administratia ministeriala, Revista de drept public, nr.1-2/1997
-Corneliu Liviu Popescu - Anteproiectul legii privind responsabilitatea ministeriala, Revista Romana de Drepturile Omului, nr.14/1997.


 

Material elaborat de Bodor Claudia

 

Home | BAC/Teze | Biblioteca | Referate | Games | Horoscop | Muzica | Versuri | Limbi straine | DEX

Modele CV | Wallpaper | Download gratuit | JOB & CARIERA | Harti | Bancuri si perle | Jocuri Barbie

Iluzii optice | Romana | Geografie | Chimie | Biologie | Engleza | Psihologie | Economie | Istorie | Chat

 

Joburi Studenti JOB-Studenti.ro

Oportunitati si locuri de munca pentru studenti si tineri profesionisti - afla cele mai noi oferte de job!

Online StudentOnlineStudent.ro

Viata in campus: stiri, burse, cazari, cluburi, baluri ale bobocilor - afla totul despre viata in studentie!

Cariere si modele CVStudentCV.ro

Dezvoltare personala pentru tineri - investeste in tine si invata ponturi pentru succesul tau in cariera!

 

 > Contribuie la proiect - Trimite un articol scris de tine

Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)  

 

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania