Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie

 

Search!

     

 

Index | Forum | E-mail

   

ANCHETE.EDU | Aceasta zona a site-ului isi propune sa vorbeasca despre problemele sistemului educational din Romania. Depinde de tine sa iei atitudine!!!

 

 
 
 
 
 Meniu rapid  Portalul e-scoala | CAMPUS ASLS | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa





 

 

 

 

   Ancheta / Fără specialisti, decan si bază materială,

Universitatea Saguna pregăteste navigatori în cadrul Facultătii de Stiinte Economice  

Corina SAMOILĂ & Adrian FURDULEA

# Universitatea Andrei Saguna din Constanta este singura institutie particulară din tară care oferă doritorilor posibilitatea de a deveni navigatori # La deschiderea anului universitar 2005-2006, rectorul universitătii, Aurel Papari, anunta cu mândrie înfiintarea unei noi sectii în cadrul scolii pe care o conduce, anume aceea de Navigatie Transport Maritim si Fluvial # Promisiunile au fost multe, însă realizările s-au dovedit a fi putine # Facultatea în cauză nu are, la această oră un decan, ci numai pe cineva care o are „în grijă“, senatorul Dorel Onaca # De asemenea, se pare că nici rectorul Papari nu stie foarte bine care este statutul facultătii, pentru că pendulează între denumirea oficială si cea de specializare în cadrul Facultătii de Stiinte Economice # Cei care ar trebui să fie învătati cu viata pe mare sau fluviu, nu au asigurată o bază materială corespunzătoare studiului si nici un loc propice pentru efectuarea practicii de specialitate # Cu toate acestea, Universitatea Andrei Saguna scoate la concurs, pentru anul 2006-2007, 50 de locuri pentru această facultate # În ciuda tuturor acestor neajunsuri, pe fondul haosului din Ministerul Învătământului, Papari îsi vede interesul si scoate noi locuri la concurs la facultatea fantomă

Învătământul universitar privat din tara noastră si-a câstigat cu greu locul meritat în mediile academice. Din păcate, cu toate că multe dintre centrele de învătământ superior private din România si-au câstigat respectul si popularitatea, mai există cazuri care oferă un exemplu negativ si încearcă, prin promisiuni bine formulate si prin vorbe alese să inducă în eroare viitorii studenti. Totul pentru a avea un număr cât mai mare de învătăcei, însă la specializări care nu sunt acreditate sau care nu le pot oferi tinerilor siguranta unei cariere în domeniul pe care si l-au ales. În orasul nostru, functionează de câtiva ani o universitate care a încercat să pătrundă prin metode mai mult sau mai putin ortodoxe, în istoria învătământului superior constăntean. Universitatea Andrei Saguna, a fost înfiintată în anul 1992 sub „oblăduirea“ fundatiei cu acelasi nume, este, după cum spune site-ul oficial al acesteia, „o institutie cu caracter cultural-stiintific si umanitar, neguvernamentală si apolitică, având ca scop contribuirea la satisfacerea necesarului de specialisti de nivel superior în domeniul cultural, stiintific si social“. Rectorul acesteia, Aurel Papari, s-a impus de-a lungul timpului mai mult ca profesor si mai putin ca medic psihiatru, meseria sa de bază. Cotidianul ZIUA a prezentat, la începutul acestui an, modul în care doctorul tratează, în mod superficial, pacientii de la Centrul din Techirghiol. Unitatea medicală care se „bucură“ de prezenta lui Papari găzduieste numai bolnavi cu grave probleme psihice, pentru care, „tămăduitorul“ prescria mai mereu Diazepam, un tratament nepotrivit si neprielnic pentru cei mai multi dintre suferinzii de acolo. În ceea ce priveste activitatea lui Aurel Papari ca rector al Universitătii Andrei Saguna, au ajuns la urechile constăntenilor, de cele mai multe ori, nerealizările institutiei decât faptele bune. Cei mai multi absolventi de liceu aleg să devină sagunisti, pentru simplul motiv că, după patru ani relaxati de liceu, pot urma acelasi drum în facultate. Fără chin si fără studiu foarte aprofundat. În urmă cu aproape un an, la deschiderea anului universitar 2005-2006, Papari anunta cu mândrie înfiintarea unei noi sectii în cadrul scolii pe care o conduce, anume aceea de Navigatie, Transport Maritim si Fluvial. La acea dată, rectorul era mândru să prezinte tuturor celor prezenti pe cei care formau prima serie de viitori navigatori instruiti la Saguna. Probabil că tinerii care visau să se initieze în arta marinăritului, sperau, de asemenea, să aibă parte de toate conditiile pentru a deveni cât mai buni specialisti. Din păcate, însă, cei 40 de tineri au avut, probabil, parte de o mare dezamăgire.

A fi sau a nu fi facultate

Dacă la deschiderea anului li se promiteau voiaje de practică pe mările lumii, realitatea s-a dovedit a fi cu totul alta. Asa că, tinerii s-au trezit „naufragiati“ pe uscat, si nu pe o insulă tropicală, ci pe binecunoscuta pentru ei plajă Modern. Astfel, o grupă de învătăcei ce se pregătesc să străbată la bordul navelor mările si oceanele globului, au pus osul la treabă în urmă cu aproape două luni, pentru a-i ajuta pe cei care intentionau să construiască cel mai mare castel de nisip din lume. „Aurel Papari, rectorul Universitătii Andrei Saguna ne-a promis că ne va da, ca să ne ajute, o grupă de studenti de la navigatie“, ne-a spus la acea dată, plin de sperantă Claudiu Belecciu, initiatorul proiectului de Guinness Book. Site-ul Universitătii Andrei Saguna ne arată că „Facultatea de Navigatie, Transport Maritim si Fluvial pregăteste ingineri în domeniul navigatie maritimă si fluvială în concordantă cu standardele nationale elaborate de Ministerul Educatiei si Cercetării si cu standardele internationale“.

Dorel Onaca, responsabil de viitorii navigatori de la Saguna

De asemenea, se mai spune că facultatea este singulară în învătământul superior privat românesc si are ca misiune pregătirea inginerilor în specializarea transport maritim si fluvial. „Absolventii acestei facultăti pot deveni ingineri si ofiteri care pot lucra pe navele maritime si fluviale, în flota românească si internatională“, se mai laudă sagunistii. Printre profesorii care pregătesc tinerii de la această facultate se află Garabet Kumbetlian, Dorel Constantin Onaca, Marian Ilincut, Ilie Bratu, Adnan Gemil, Florina Adriana Brad Ftadeev si Gheorghe Brad Ftadeev. Întrebat despre această facultate, Aurel Papari ne-a spus că, de fapt, nu este chiar o facultate. El spune că este o specializare în cadrul Facultătii de Stiinte Economice. Astfel, în gândirea celor de la Saguna, navigatia are foarte multe în comun cu contabilitatea sau cu marketingul. Apoi, Papari a părut să se răzgândească si ne-a spus că de fapt este o facultate. Însă o facultate fără decan, pentru că Mihaela Ventel, secretara universitătii, ne-a spus că nu stie cine este. Faptul nu a fost negat nici de Papari, care ne-a spus că cel care se ocupă de această specializare este senatorul Dorel Onaca, despre care ne-a mărturisit că este lector universitar doctor. Cu toate acestea, site-ul universitătii Andrei Saguna arată că senatorul este conferentiar doctor universitar si că doar face parte din staff-ul profesoral.

Uite baza, nu e baza

În ceea ce priveste practica de specialitate rectorul sagunist ne-a spus că ea se va face într-o bază nautică. „Nu stim încă în care bază, stim numai că se află pe malul ghiolului“, ne-a mărturisit cu nonsalantă Papari. Pentru viitorul an scolar, Facultatea de Navigatie si Transport Maritim si Fluvial oferă 10 locuri fără taxă si 40 cu taxă. Pentru a putea deveni studentul acestei specializări, orice tânăr doritor trebuie să sustină un examen, ce constă într-un test grilă la analiză matematică. Aurel Papari ne-a spus că, atât programa cât si modul în care se desfăsoară cursurile pentru această specializare sunt „copiate“ după modelul Academiei Navale Mircea cel Bătrân (ANMB), cea mai veche institutie de învătământ în domeniu. Cu toate acestea, cele două institutii academice constăntene care pregătesc viitorii marinari, ANMB si Universitatea Maritimă, dispun de o bază materială mult mai solidă si oferă studentilor cu totul alte conditii, incomparabile cu cele de la Saguna. Astfel, UMC dispune de un simulator de navigatie ultraperformant, care instruieste studentii în cele mai mici detalii pentru viata pe mare. De asemenea, Universitatea Maritimă Constanta este singura care detine o sectie similară celei de la Saguna, specializare „singulară în învătământul superior de stat românesc ce are ca misiune pregătirea ofiterilor maritimi si a inginerilor în specializarea transport maritim. Activitatea din cadrul ei este preponderent didactică, învătământul de marină fiind un învătământ special, cu reglementari curriculare mondiale elaborate de IMO care necesită efort continuu de actualizare a cursurilor si programelor“, după cum ne-au spus reprezentantii institutiei. Se pare însă că seriozitatea si binele studentilor sunt ultimele lucruri pe lista prioritătilor sefilor sagunisti. După cum ne-a spus Aurel Papari, „nici o moară nu are numai morari, mai are si altfel de oameni“, asta referindu-se la lipsa de personal didactic specializat. După cum este obisnuit, asa cum a prescrie bolnavilor un tratament depăsit moral cu Diazepam, doctorul Papari consideră că pentru cei de la navigatie cel mai bun remediu este uscatul.

ti se pare ok?

DACA NU, COMENTEAZA PE FORUM!!!

 

TRIMITE ANCHETA

PRIETENILOR TAI

(Yahoo Messenger!)

 

COMENTEAZA PE FORUM!!!

 

 

Sagunistii, marinari fără brevete


   Directorul Departamentului Operatiuni Navale din cadrul ANR, Serban Berescu, ne-a declarat că orice universitate care doreste să pregătească viitori marinari trebuie să depună la începutul anului la ANR, o documentatie. Prin aceasta, ei trebuie să facă dovada că îndeplinesc conditiile impuse la nivel international pentru a desfăsura o astfel de activitate. ANR nu poate să îi verifice, nici să le aplice sanctiuni, în schimb absolventii Universitătii saguna care vor absolvi cursurile Facultătii de Navigatie nu vor putea obtine brevetul de marinar întrucât cursurile care le-au urmat nu sunt recunoscute. Serban Berescu ne-a mai spus că sagunistii nu au avut niciodată acreditare din partea ANR pentru a putea educa viitori marinari.

 

 

 

 

 

Despre autori:

 

Corina SAMOILĂ: corespondentul e-scoala.ro, Corina SAMOILĂ este ziarist profesionist si abordeaza subiecte sociale de mai bine de 2 ani. Corina considera ca un invatamant performant poate fi realizat numai prin inlaturarea coruptiei din sistem. Corina face parte din echipa redactionala a ziarului ZIUA acoperind zona Dobrogea si Constanta.

 

Adrian FURDULEA: un ziarist profesionist, specializat pe evenimente si investigatii, este motivat de lupta impotriva coruptiei si considera ca Romania "profunda" se poate schimba prin reforme sustinute si procese aplicate la nivel local. Adrian face parte din echipa de investigatii a ziarului ZIUA.

 

COMENTEAZA pe forum!

Home | BAC/Teze | Biblioteca | Referate | Games | Horoscop | Muzica | Versuri | Limbi straine | DEX

Modele CV | Wallpaper | Download gratuit | JOB & CARIERA | Harti | Bancuri si perle | Jocuri Barbie

Iluzii optice | Romana | Geografie | Chimie | Biologie | Engleza | Psihologie | Economie | Istorie | Chat

 

Joburi Studenti JOB-Studenti.ro

Oportunitati si locuri de munca pentru studenti si tineri profesionisti - afla cele mai noi oferte de job!

Online StudentOnlineStudent.ro

Viata in campus: stiri, burse, cazari, cluburi, baluri ale bobocilor - afla totul despre viata in studentie!

Cariere si modele CVStudentCV.ro

Dezvoltare personala pentru tineri - investeste in tine si invata ponturi pentru succesul tau in cariera!

 

 > Contribuie la proiect - Trimite un articol scris de tine

Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)  

 

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania