Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie

 

Search!

     

 

Index | Forum | E-mail

   

 NOTA pentru REFERATE si ESEURI: Articolele prezentate in aceasta sectiune de referate au scop strict didactic. Ele sunt elaborate de profesori, elevi sau studenti care s-au documentat atent pentru elaborarea lor. Prezenta sectiunii de REFERATE in cadrul site-ului are un rol enciclopedic. Pagina de referate interzice strict predarea acestor materiale pentru orele de curs in gimnaziu, liceu sau facultate!

 

 
 
 
 
 + Click:  Grupuri | Newsletter | Portal | Ziare,Radio/TV | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa

 

 

 

 

  < Inapoi la Cuprins Referate

ADAUGA UN REFERAT! - APASA AICI!

 

Pelicanii din Delta Dunarii

 Pelicanii, aceste păsări arhaice, rămase din era terțiară, și-au diminuat mult efectiveleultimele decenii. Locurile lor de cuibărit s-au redus treptat, ca urmare a pătrunderii factorului antropic, astfel încât pelicanii au dispărut cu desăvârșire din vestul și centrul Europei. Deși pelicanii au mai cuibărit în secolul al XV-lea in Danemarca, s-au retras apoi tot mai mult din fața civilzației, interiorul arcului carpatic devenind zona cea mai vestică a arealului lor de cuibărit. În secolul trecut, mai erau comuni și în Transilvania, iar în prezent, un ultim refugiu al lor a rămas doar partea estică a continentului, îndeosebi Delta Dunării.

 

Trecut si prezent

 În România, la sfarșitul secolului trecut și începutul acestui secol, ambele specii de pelicani – pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) și cel creț (Pelecanus crispus) – erau încă frecvenți, nu numai în Delta Dunării, ci în toată Dobrogea. Vizitatorii Deltei Dunării din acele vremuri povesteau despre existența atâtor cuiburi, încât relatările lor par incredibile. După călătoria sa din 1869, austriacul E. Hodek notează : „Potrivit calculelor mele aproximative între Cernavodă și Marea Neagră cuibăresc atât de mulți pelicani, încât numărul lor depășește orice imaginație umană!În această zonă trăiesc mai multe milioane de păsări!”. În 1874, frații Sintenis descopereau minunata colonie de pe lacul Cuibeda.

            În următoarele decenii, numărul pelicanilor a scăzut înspăimântător, din cauza pescarilor, care, ingrijorați pentru capturile lor, învinovățeau aceste păsări „dăunătoare”, dând foc, ani de-a rândul, tutror coloniilor întâlnite. Din acest masacru, și vânătorii și-au avut partea lor, fiind recompensați, pentru fiecare picior de pelican, cu câte un cartuș. Și azi mai trăiește unul dintre cei care, în 1926, a luat parte la o asemenea campanie. „…Am dus opt vânători cu trei bărci în colonie, pentru că ne-au promis băutură…”- povestește bătrânul. „Masacrul a ținut șase ore, și prada a constat in aproximativ 260 de picioare de pui pelican.Vânătorii ar fi dorit să ia mai multe picioare, dar, fiindcă se grăbeau foarte tare, nici nu mai omorau puii, ci pur și simplu le tăiau picioarele, lăsându-i acolo să moară in chinuri cumplite…”.

            Renumitul ornitolog român Ion I. Cătuneanu, șeful Centralei Ornitologice Române, a avut o atitudine pozotivă în privința protecției păsărilor ihtiofage. În timpul  observațiilor sale din 1950, efectuate cu ocazia unei survolări a Deltei Dunării cu avionul, a descoperit doar o singură colonie de pelicani, cu numai circa 250 de pui. În același an, populația de pelicani din Delta Dunării a fost estimată la numai 600 de exemplare.

            Actualmente, pelicanii sunt strict protejați în toată Europa. În România, din 1955, speciile de pelicani au fost declarate monumente ale naturii, iar coloniile sunt, de asemnea, protejate, pătrunderea în colonii fiind strict interzisă. Protejarea pelicanilor, datorită sensibilității acestor păsări față de factorii perturbanți, este de neconceput fără protecția strictă a coloniilor de cuibărit. Deranjarea coloniilor duce după sine părăsirea cuiburilor, iar dintr-o eventuala pontă înlocuitoare vor rezulta pui întârziați, care nu vor fi pregătiți pentru migrația de toamnă și vor muri inghețați. Însă aceste păs`ri se pot observa în alte condiții, când survolează Delta, sau la pescuit pe lacurile mari, pe apele complexului Razim-Sinoe etc. 

           

            Pelicanul comun si pelcanul cret

             Datorită măsurilor de protecție, în prezent, pe teritoriul Deltei Dunării cuibăresc peste 2500 de perechi de pelicani comuni si aproximativ 100 de perechi de pelicani creți. În zilele noastre, aici se găsește cea mai mare populație de pelicani comuni din Europa .

            Precum s-a vazut, majoritatea pelicanilor din Deltă sunt pelicani comuni. Adulții acestei specii au o culoare alb-roz, iar în perioada nupțială, ambele sexe posedă un ciuf, iar fruntea prezintă o excrescență vizibilă. Remigele – penele lungi ale aripii – sunt negre, ca la berze. Sacul gutural ­­­­­­­­­­­– instrumentul de pescuit de bază al pelicanilor – este gălbui, ca și o porțiune de penaj de pe pieptul păsării.

            Pelicanul creț, mai puțin numeric, dar răspândit pe un areal mai mare în Europa de sud-est, este de talie chiar mai mare decât specia precedentă, ambele specii înscriidu-se printre păsările cele mai mari, cu o anvergură de peste 2 m. Culoalrea lui este de un alb-murdar spre plumburiu, remigele sunt negre numai spre partea de jos, iar sacul gutural al adulților, în timpul reproducerii, este de un roșu evident. Puii pelicanului comun sunt acoperiți la început de un puf negru, schimbat treptat de pene maronii, care vor fi înlocuite  cu penajul alb-roziu abia după prima năpârlire completă, în locurile de iernare. Puii pelicanului creț sunt plumburii. Menționăm că, în majoritatea determinatoarelor, coloritul puilor este redat incorect.

 

            Cuibaritul in colonii si pecuitul in grup

             Ambele specii de pelicani cuibăresc în colonii. Cel comun iși depune ouăle pe plauri (insule plutitoare de stuf), iar pelicanul creț își construiește cuiburi, înalte de 1 m și late de 1,5 m, din vegetațieacvatică. Dtorită excrementelor acide și a călcatului de către aceste păsări grele, de 10-12 kg, plaurii se descompun in câțiva ani, pelicanii fiind nevoiți să-și schimbe locul coloniei. De exemplu, după informațiile primite de către cercetătorul Kiss J. Botond, colonia masivă de pelicani comuni din zona protejată Hrecisca-Buhaiova și-a schimbat locul de trei ori în ultimele trei decenii. Coloniile pelicanilor creți sunt mai mici, de obicei cuibărind împreună cu alte specii acvatica.

            Femela depune 1-5 ouă lunguiețe, de un alb-murdar, pe care ambii părinți le clocesc circa o lună de zile, puii fiind ingrijiți în cadrul coloniei cam două luni. Cercetătorii se contrazic în privința numărului ouălor și a duratei clocitului, datorită apropierii cuiburilor în cadrul coloniei, care poate provoca ușor amestecarea pontelor.

            Corpul mare, relativ ușor, al pelicanilor nu le permite să se scufunde după hrana lor, ei pescuind numai la adâncimea la care ajung cu ciocul și cu gâtul întins. Specii gregare pescuiesc în grup, pornind dintr-un șir răzlețit, care se strânge în cerc , și, bătând din aripi, aglomerează peștii. Pelicanii care pescuiesc își invârt capul în semicerc, cu ciocul deschis. Dacă un pește ajunge în cioc și le atinge membrana sensibilă din interiorul sacului gutural, ciocul se inchide din reflex. Cei 20-22 l apă cuprinși în sac sunt îndepărtați prin scuturarea capului, iar peștele ia drunul lungului esofag, spre stomac. Puii, de asemenea, sunt hrăniți cu pești, la început semidigerați, apoi intregi, pe care îi înfuleca din punga părinților.

            Toate cele opt specii de pelicani de pe Terra sunt aproape exclusiv ihtiofage. Despre cantitatea de hrană zilnică necesară pelicanilor, circulă multe informații eronate, ignoranții vorbind uneori despre rații de până la 20 kg! Cantitatea reală, stabilită în urma cercetărilor, este este de 20-30 kg. Pelicanii se hrănesc de regulă în apele mici, în scădere, unde se aglomerează peștii, capturând mai ușor exemplarele bolnave de diferite epizotii. Prin îndepărtarea peștilor bolnavi, împiedică apariția mortalității în masă și descompunerea cadavrelor, contribuind la prevenirea bolilor. În acest sens, exercitând selecția naturală, pelicanii sunt și sanitarii balții.

Pelicanii sunt păsări migratoare, sosind și plecând în jurul echinocțiului de primăvară, respectiv de toamnă. Crtierele de iernare ale lor sunt in Africa ecuatorială. Regasirea inelelor aplicate în România dovedește urmărirea unei căi de migrațiune  de-a lungul coastelor vestice a Mării Negre, prin Bulgaria și Grecia, spre Anatolia și Israel.

Din păcate, acste monumenete ale naturii sunt, chiar și în condițiile existenței Rezervației Biosferei Delta Dunării, supuse unor presiuni de către factorul uman. Pescarii le prigonesc, unii pretinși vânători le impușcă din goana barcilor înzestrate cu motoare rapide. Dar, trebuie sa știm că pelicanii sunt ocrotiți nu numai prin legea cinegetică, dar sunt și sub protecția Conevenției de la Berna, privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale.

 NOTA IMPORTANTA:
ARTICOLELE PUBLICATE IN PAGINA DE REFERATE AU SCOP DIDACTIC SI SUNT ELABORATE IN URMA UNEI DOCUMENTARI SUSTINUTE. ESTE STRICT INTERZISA PRELUAREA ARTICOLELOR DE PE SITE SI PREZENTAREA LOR LA ORELE DE CURS. Referatele din aceasta sectiune sunt trimise de diferiti colaboratori ai proiectului nostru. Referatele va sunt prezentate pentru COMPLETAREA STUDIULUI INDIVIDUAL, si va incurajam si sustinem sa faceti si voi altele noi bazate pe cercetari proprii.

   Daca referatele nu sunt de ajuns, va recomandam pagina de download gratuit, unde veti gasi prezentari PowerPoint, programe executabile, programe pentru bacalaureat, teze nationale, etc. 

 

Home | BAC/Teze | Biblioteca | Referate | Games | Horoscop | Muzica | Versuri | Limbi straine | DEX

Modele CV | Wallpaper | Download gratuit | JOB & CARIERA | Harti | Bancuri si perle | Jocuri Barbie

Iluzii optice | Romana | Geografie | Chimie | Biologie | Engleza | Psihologie | Economie | Istorie | Chat

 

Joburi Studenti JOB-Studenti.ro

Oportunitati si locuri de munca pentru studenti si tineri profesionisti - afla cele mai noi oferte de job!

Online StudentOnlineStudent.ro

Viata in campus: stiri, burse, cazari, cluburi, baluri ale bobocilor - afla totul despre viata in studentie!

Cariere si modele CVStudentCV.ro

Dezvoltare personala pentru tineri - investeste in tine si invata ponturi pentru succesul tau in cariera!

 

 > Contribuie la proiect - Trimite un articol scris de tine

Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)  

 

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania