Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie

 

Search!

     

 

Index | Forum | E-mail

   

Iti place muzica, stim. Tuturor ne place. Din acest motiv, Scoala Online a creat aceasta pagina, ca tu sa te bucuri de melodiile preferate. Aici gasesti muzica de calitate, mp3-uri, versuri, profil-ul cantaretilor si formatiilor favorite.

 

 

 
 
 
 
 Meniu rapid  Portalul e-scoala | CAMPUS ASLS | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa





 

 

 

 

 

A scrie despre muzica e un lucru foarte serios. Cand compar Partenonul cu templul Borobudur, pot mai intai sa vi-l descriu, apoi sa va arat fotografii, si daca n-am izbutit sa va conving, imi mai ramane inca ceva. Va spun: '' Foarte bine, luati vaporul sau trenul si duceti-va sa le vedeti la fata locului''.

 

Dar muzica este o arta moarta, atata vreme cat nu-i cantata. Stiu foarte bine ca exista amatori care sunt in stare sa citeasca, intr-o biblioteca, partitura unei simfonii de Beethoven sau o bucata de Strauss, cu aceeasi placere si multumire cu care un sportiv urmareste schema unui match jucat in 1879. Dar asemenea persoane sunt rare. Cea mai mare parte dintre noi trebuie sa auda intr-adevar muzica, inainte de a putea s-o judece in toata libertatea.

 


VERSURI:

# A B C D E F G H I J K L M N

O P Q R S T U V W X Y Z

Un erou al zilelor mele

 

de Doru Ionescu

 

Sper ca toata lumea a vazut macar una din lectiile muzicale ale lui Leonard Bernstein. N-are rost sa intru acum in detalii stiintifico-filozofice-muzicale pentru ca nu ma pricep. Insa altfel de aprecieri pot face, si ma refer aici la cele sentimentale. Am avut sansa sa vad cateva episoade in anii de gimnaziu si pot spune ca Lenny m-a atras din prima secunda. Faptul ca vorbea pe intelesul meu de niste lucruri pe care le indrageam, si le indragesc, n-avea nici o importanta. Individul putea vorbi si despre utilajul si tehnologia lucrurilor mecanice si la fel as fi zvacnit de emotie.


+ Citeste in continuare...

Generatia Revolutiei

  

de Capanu Tiberiu

 

In saptaminile trecute a circulat pe mail un mesaj, o parere a unui om, nascut probabil la inceputul anilor ’80, care a spus lucrurilor pe nume, care a zugravit atat de frumos si de adevarat perioada anilor ’80 si ’90. Probabil multi l-ati primit si l-ati citit. De asemenea, el a circulat si pe forumuri, generand extrem de multe comentarii.
Intr-adevar, in cercurile de prieteni, inca de cand anii ’90 incepeau sa se sfarseasca, s-a dezbatut mult pe marginea acestui subiect, dar poate si mai multi se gandeau doar la aceasta schimbare a timpurilor, fara sa vorbeasca cu cineva despre asta.

 
+ Citeste in continuare...

 

x  

Versuri

Muzica Mp3

Apasati pe una din melodiile de mai jos:

Asculta muzica online:

+Ciprian Porumbescu-Balada 1853-1883

+Ciprian Porumbescu-Hora Brasovului

+George Enescu-Rapsodia Romana 1881-1956

+Tomaso Albinoni-Adaggio

+Johann Sebastian Bach-Fantasia

+Beethoven-Simfonia Nr.5

+Brahms-Dans unguresc

+Chopin-Poloneza Nr.4 in C-Mol

+Chopin-Preludiu in H-Mol B Minor

+Debussy-Micul Pastor

+Dukas-Ucenicul vrajitorului

+Dvorak-Dans Slav

+Gheorge Zamfir-Legenda pastorului singuratic

+Gluck-Dansul spiritului binecuvantat

+Grieg-Concertul de pian Nr.1

+Handel-Concerto Grosso

+Handel-Intoarcerea eroului invingator

+Handel-Fierarul armonios

+Haydn-Simfonia Nr.101

+Kalman-Printesa Tiganca

+Kodaly-Ceasul muzical vienez

+Mendelssohn-Cantecul gondolierului venetian

+Mendelssohn-Concert de vioara

+Mozart-Serata muzicala

+Mozart-Salszburg Simfonia Nr.1 Allegro

+Prokofiew-Dansul cavalerilor din "Romeo si Julieta"

+Puccini-Mica ta mana este inghetata

+Rachmaninoff-Simfonia No.2

+Rimsky Korsakov-Intrarea nobililor din "Milda"

+Rodrigo-Concert de candelabre

+Saint Saens-Marsul roial al leului

+Schubert-Cvartetul pastravilor

+Tchaikowski-Vals

 

Cerinte Minime Pentru a asculta melodiile:

 

-Placa de sunet, boxe
-Programul Windows Media Player*

-
Conexiune stabila Internet

 

 

 

MUZICA - ETERNA CA MATERIA

 

   Exista acum mai multe colectii fonografice de muzica veche si medievala. Sunt convins ca profesorii eruditi care au reinviat bucati de muzica greceasca si ebraica, ne-au dat o reconstituire foarte constiincioasa a acestor melodii vechi, dar asta nu inseamna ca noi auzim exact ceea ce s-a cantat la Delfi, ori la Ierusalim, acum trei mii de ani.

Fiecare epoca isi are felul ei de a se exprima prin muzica, pictura sau arhitectura.Oricat de mari ar fi sfortarile noastre (si nu ne-am precupetit), nu vom ajunge niciodata sa ne insusim spiritul unei arte, care apartine unei generatii trecute. Daca vreti sa intelegeti ce vreau sa spun, uitati-va imprejur; sunt exemple din belsug. Avem planurile complete ale mai multor catedrale din Evul Mediu sau, in lipsa lor, putem oricand sa ne ducem la fata locului, si sa petrcem un an sau doi, masurand fiecare piatra si fiecare stalp al cladirii. La intoarcere putem reuni aceste elemente, exact cum sunt in original. Vom obtine ceva care, in chip superficial, seamana cu o biserica gotica, dar care, de fapt, ramane asa de ingrozitor de modern incat ni se pare tot asa de putin potrivit, ca si o moara de vant olandeza la Hollywood. Daca am avea destui bani, am putea reconstitui intregul Oxford sau Cambridge in mijlocul campiei americane, dar rezultatul ar fi tot asa de prost, ca si ''Parisul vechi'' pe care-l vedem la balciuri si expozitii. Muzica este si mai adanc influentata decat arhitectura de timp si de loc.

   Cand e vorba de muzica Evului Mediu, ne gasim, asadar, in fata a o multime de greutati neprevazute. Mai intai, ''modernii'' din 1944, traiau intr-o epoca stapanita de muzica instrumentala, pe cand pentru ''modernii'' anului 1344 - acei Ars Nova a lui Guillaume de Machault - cuvantul ''muzica'' era sinonim cu ''cantec''. Prin cantec si pictura ei indrazneau sa se arate sinceri in emotii, fara acea falsa pudoare, care este un vis al vietii moderne.
   Acest Guillaume de Machault isi dadu seama de acest lucru, chiar de la 1350, fiindca intr-o fraza scurta a rezumat o regula de conduita care ar merita sa fie gravata deasupra tuturor academiilor noastre de arta si deasupra tuturor conservatoarelor de muzica:

Qui de sentement ne fait
Son dit et son chant contrefait ;

o fraza, care s-ar putea traduce asa: cine scrie sau compune fara foc launtric, adica fara sa simta el insusi emotia pe care se sileste s-o exprime, ar face mai bine sa taca, pentru ca nu va fi niciodata altceva decat un inselator.


In secolul al XVI - lea, dintr-o combinatie de menestrele, oratorii, mascarate, a luat nastere acea noua forma de petrecere muzicala, hibrida si curioasa, care se numeste opera. A cui a fost oare prima idee? Si cum a fost prima opera? Sunt intrebari la care nimeni n-a putut sa raspunda pana acum, pentru ca evenimentul a trecut neobservat. A fost lucrarea unor amatori, care nu-si dadeau seama de valoarea istorica a ispravii lor. Ei nu cautau decat un chip nou de a se distra. De un lucru putem fi siguri: opera a fost rezultatul a numeroase experiente incercate in acelasi timp.

    Iesind de sub tutela Bisericii, la sfarsitul secolului al XVI - lea, muzica poate zbura cu propriile ei aripi. Vine vremea lui Bach, Haendel, Haydn, Mozart, Beethoven si Strauss. Bach este cel mai desavarsit reprezentant, cea mai inalta intrupare a tot ce a fost mai nobil in muzica trecutului, temelia mare si solida, pe care avea sa se ridice muzica viitorului. "O pagina de Bach te armonizeaza cu cosmosul pentru o zi intreaga. A asculta o fuga de Bach e ca si cum te-ai recunoaste pe tine ca element al aceluiasi univers stapanit de aceleasi legi ale armoniei universale." aprecia Vasile Parvan. Haendel era inzestrat cu un geniu puternic pentru arta - careia i-a consacrat toata viata sa atat de plina de muzica. El a reusit fara indoiala sa indrepte atentia englezilor catre muzica, a daruit poporului englez o muzica nationala. Haydn a fost parintele simfoniei si al quartetului modern. Muzica lui Mozart e ca apa care curge din fantani. Izvoraste printre crestele solitare. A coborat navalnic prin paduri si campii. Apoi a fost imblanzita si mladiata ca sa-si poata raspandi binefacerile asupra intregii omeniri si sa aduca inspiratie si bucurie vesnica acelora care n-au uitat inca rasul si bucuriile simple din zilele copilariei. Beethoven vorbea si spunea, prin fluiditatea sunetelor, minunatii, asa cum un sfant superior vorbeste dincolo de hotarele acestei lumi prin fluidul unui medium. Vorbea din infinit, din vesnicie, vorbea din imortalitate. Astazi gloria Vienei imperiale s-a dus. Palatele sunt pustii. Armatele care urmau vulturul cu doua capete au pierit. Dinastia Habsburgilor nu mai exista. Si poate ca peste o suta de ani, oamenii, auzind numele acesta, se vor intreba: "Habsburgii? Stai… Habsburgii… Ah, da, batranii aceia cu favoriti. Desigur, acum imi amintesc. Doar la serbarile lor isi canta Johann Strauss valsurile!''. Si au urmat Chopin, Ceaikowski, Wagner, Brahms, Debussy. Si toti ne-au incantat cu lucrarile lor, ne-au vrajit si inebunit intr-o betie de melodii, intr-o ebrietate de sonoritati divine.

 

Secolul al XX - lea a adus in prim-plan alte genuri de muzica dar nu a inlaturat nici pe departe miracolul muzicii clasice. Anii '40 aduc "vocea care nu a cantat niciodata o nota falsa" Frank Sinatra. Un cantaret si actor desavarsit, unul dintre aceia care raman ca o scanteie in inimile ascultatorilor sai . Anii '50 sunt marcati de fenomenul Presley. 38 de ani - 700 de cantece, 500 milioane de discuri, 33 de filme, 25 de ani de glorie. Citandu-l pe John Lennon, poetul Beatles-ilor, vom spune: "Elvis a murit. Rock'n Roll-ul nu va muri niciodata. Traiasca Elvis!". Si ei nu sunt singurii, au urmat multi altii care si-au exprimat cele mai launtrice ganduri si sentimente intr-o explozie de vibratii, in cantece cosmice, intr-o inaltare in spirale de rezonante ce se numeste muzica. "Visez la o viata in care toate faptele ar fi patrunse de muzica."- Vasile Parvan

   "In puritatea aeriana a muzicii, care atinge uneori o sublima gravitate melancolica, nu o data te simti usor, transparent si ingeresc. Ai atunci impresia ca tie, fiinta nemangaiata de a trai, iti cresc aripi ce te avanta intr-un zbor senin, cu surasuri discrete si voalate, cu eternitati de farmec eteric si de transparente dulci si mangaietoare. Este ca si cum ai evolua intr-o lume de rezonante transcendente si paradiziace. In orice om este ca potenta ceva ingeresc, daca n-ar fi decat regretul dupa o astfel de puritate si aspiratia dupa o vesnicie de seninatati. Muzica ne trezeste regretul de a nu fi ceea ce ar fi trebuit sa fim, iar magia ei ne incanta pentru o clipa transpunandu-ne in lumea noastra ideala, in lumea in care ar fi trebuit sa traim.
Extazul muzical este o revenire la identitate, la originar, la radacinile primare ale existentei. In el ramane numai ritmul pur al existentei, curentul imanent si organic al vietii. Aud viata. De aici incep toate revelatiile…"(Emil Cioran)

 

Bibliografie:

Hendrik Willem van Loon - "Istoria artelor"
Emil Cioran - "Cartea amagirilor"
Zoe Dumitrscu Busulenga si Iosif Sava - "Muzica si literatura"

 

 VERSURI:  # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

 

Home | BAC/Teze | Biblioteca | Referate | Games | Horoscop | Muzica | Versuri | Limbi straine | DEX

Modele CV | Wallpaper | Download gratuit | JOB & CARIERA | Harti | Bancuri si perle | Jocuri Barbie

Iluzii optice | Romana | Geografie | Chimie | Biologie | Engleza | Psihologie | Economie | Istorie | Chat

 

Joburi Studenti JOB-Studenti.ro

Oportunitati si locuri de munca pentru studenti si tineri profesionisti - afla cele mai noi oferte de job!

Online StudentOnlineStudent.ro

Viata in campus: stiri, burse, cazari, cluburi, baluri ale bobocilor - afla totul despre viata in studentie!

Cariere si modele CVStudentCV.ro

Dezvoltare personala pentru tineri - investeste in tine si invata ponturi pentru succesul tau in cariera!

 

 > Contribuie la proiect - Trimite un articol scris de tine

Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)  

 

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania