Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie

 

Search!

     

 

Index | Forum | E-mail

   

Aceasta pagina de informatica se adreseaza incepatorilor in general, celor care doresc sa se documenteze pe o anumita tema, dar si profesorilor de Informatica interesati, care pot gasi aici prezentari multimedia, in conformitate cu programa MEN, recomandate pentru lectii si predare la clasa.

 

 
 
 
 
 Meniu rapid  Portalul e-scoala | CAMPUS ASLS | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa





 

 

 

Inapoi la cuprins

Legatura cu provider-ul: realizarea conexiunii

   In cele ce urmeaza vom vorbi despre configurarea modemului a lui Netscape Messenger si anumite lucruri despre Outlook Express. Mai intai pentru a avea acces la reteaua Internet trebuie sa aveti instalata corect optiunea ,,Dial -Up Networking din Control Panel/Add/Remove Programs/Windows Setup/Connections si acolo bifati optiunea ,,Dial-Up Networking".
Odata trecuti de aceasta prima faza va trebui ca modemul sa fie si el instalat.

 

 




Verificati modul de instalare a modemului


Pentru a va asigura ca modemul este instalat, aruncati o privire in folder-ul Modem din Control Panel. Aparatul dumneavoastra ar trebui sa apara printre modemurile instalate, in caz contrar instalarea trebuie efectuata acum. Pentru instalare, modemul trebuie conectat la calculator si pornit. Windows va recunoaste aparatul in mod automat la boot-are. Daca este necesar, Windows va cere discheta sau CD-ul cu driverul modemului. Dupa instalare, modemul poate fi utilizat direct. 
Dupa ce ati finalizat instalarea modemului, trebuie sa construiti conexiunea, respectiv sa configurati legatura telefonica prin intermediul careia veti intra in Internet. Acest lucru functioneaza in mod asemanator in Windows 95/98 si in NT, doar dialogurile difera un pic intre cele doua sisteme. Modul in care se procedeaza in detaliu il voi descrie folosind exemplul ISProvider, unde presupun ca acesta este numele provider-ului.

 

Windows 95/98: Configurarea unei conexiuni noi


Deschideti Dial-up Networking si dati un clic pe icon-ul Make New Connection. Va aparea asistentul de configurare. Introduceti numele conexiunii, de exemplu ISProvider PPP, selectati aparatul folosit pentru construirea legaturii si dati apoi un clic pe Next. 

In urmatoarea etapa trebuie introdus numarul de telefon. Deoarece conexiunile la provider-ul Internet sunt realizate intotdeauna prin intermediul retelei telefonice locale, nu este necesar sa introduceti prefixul. In acest stadiu introduceti numarul de telefon local furnizat de provider-ul dumneavoastra. Dupa un clic pe Next, veti obtine mesajul ca a fost realizata conexiunea. Incheiati operatiunea cu Finish. Inregistrarea 
definita va aparea in fereastra Dial-up Networking. In final, dati un clic cu tasta dreapta a mouse-ului pe inregistrarea pe care tocmai ati generat-o si selectati Properties. In urmatoarea fereastra dezactivati optiunea Use area code and Dialing Properties. 
Dati un clic pe registrul Server Types. Setati ca tip de server PPP, Internet, Windows NT Server, Windows 98 (95). In cadrul optiunilor extinse ar trebui sa fie activata comprimarea software. ISProvider trebuie sa va precizeze daca trebuie sa selectati si optiunea de criptare a parolelor sau nu, si in functie de provider activati sau dezactivati Require Encrypted Password.

In ceea ce priveste protocoalele folosite poate fi activat doar TCP/IP. Dati acum un clic pe TCP/IP Settings si verificati daca inregistrarile se potrivesc cu setarile standard. Nu este nevoie sa introduceti o adresa IP pentru calculatorul dumneavoastra si nici o adresa Name-Server. Acest lucru se datoreaza faptului ca serverele de acces ale provider-ilor Internet utilizeaza in marea majoritate a cazurilor DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), care atribuie automat in momentul conexiunii o adresa IP libera din baza de adrese rezervata de respectivul ISP. Adresele serverelor DNS sunt atribuite de asemenea automat. 


Acest procedeu prezinta unele avantaje: pe de o parte nu trebuie sa va bateti capul cu adresele TCP/IP. 
 

Pe de alta parte, functionarea unui serviciu online de proportii mai mari poate fi mentinuta doar in acest mod, pentru ca atribuirea de adrese statice nu mai poate fi gestionata in siguranta pentru mai multe zeci sau sute de utilizatori. 
Ati reusit acum sa configurati conexiunea; mai trebuie doar ca ISProvider sa va recunoasca pe post de participant autorizat. Pentru aceasta, parasiti fereastra de configurare si dati un dublu clic pe nou creata inregistrare. Va aparea dialogul Connect To. In acest moment trebuie sa aveti la indemana actele de la ISProvider. 
 

In campul User name introduceti numele contului dumneavoastra, nume precizat de ISProvider in actele incheiate. In campul Password introduceti parola corespunzatoare. Optiunea de a activa sau nu campul Save password va apartine, oricum mai sigur este sa nu faceti acest lucru.
Daca veti da acum un clic pe Connect, va porni construirea legaturii, modemul va forma numarul. 

Dupa cateva secunde ar trebui sa apara mesajul ca a fost realizata conexiunea. In system tray (in dreapta jos in bara de meniu Windows) apare un icon cu doua calculatoare legate intre ele, care se coloreaza in 
verde in timpul transferului de date.

Porniti browserul. In cazul in care este afisat un mesaj de eroare, nu ati selectat corect toate punctele de configurare. Verificati, deci, inca o data toate casutele din registrul Server Types. 
 

Navigati in siguranta: Configurarea browserului


Dupa ce ati reusit sa va conectati la Internet, adaptati browserul la solicitarile dumneavoastra. In general, aveti foarte putine de modificat la browser in sine, setarile standard fiind suficiente. In cazul in care provider-ul ofera un server proxy, este indicat sa-l configurati si pe acesta, deoarece accelereaza transferul. Proxy-urile sunt un soi de memorie cache, pe care v-o pune la dispozitie provider-ul. Astfel, acele pagini, pe care le-au vizitat si alti surferi, sunt stocate aici. In momentul in care veti apela si dumneavoastra o asemenea pagina, ea va fi incarcata din proxy, fara ca serverul din Internet sa fie 
contactat din nou.

Acest lucru functioneaza insa numai in cazul paginilor statice. Cele dinamice, de exemplu create din baze de date, sunt incarcate, in unele conditii, chiar mai greu prin proxy. In documentatia pe care o obtineti de la provider-ul de Internet veti gasi informatii exacte, pentru situatia in care este necesara o inregistrare proxy. 
 

Configurarea proxy folosind exemplul ISProvider


In cazul in care lucrati cu Microsoft Internet Explorer 4 sau 5, deschideti dialogul de configurare (IE4: View - Internet Options, IE5: Tools - Internet Options) si selectati registrul Connections. 
Deoarece IE5 este capabil sa gestioneze mai multe conexiuni, lista va contine mai multe inregistrari. Selectati dintre acestea ISProvider si dati un clic pe Settings. In IE4 apare optiunea proxy direct in dialogul pentru conexiune. Activati optiunea Use proxy server si dati un clic pe butonul Advanced. In dialog introduceti datele pentru serverul proxy asa cum le-ati primit de la provider. La Netscape Navigator intrati in dialogul de configurare prin Edit - Preferences. Setarile pentru proxy apar in cadrul ultimului punct in Advanced. Acolo activati configurarea manuala si introduceti valorile.

 

Corespondenta: Optimizarea clientului de e-mail


Unul dintre cele mai indragite domenii de utilizare a Internet-ului este e-mail-ul, posta electronica. Daca intrati in Internet printr-un provider oarecare, in mod normal trebuie sa dispuneti si de un cont de e-mail. Clientul necesar corespondentei electronice este inclus in browsere. 
Chiar daca difera configurarea de la un program de mail la altul, aveti de fiecare data nevoie de urmatoarele informatii:
-o adresa dumneavoastra de e-mail;
-o numele casutei postale pe care o detineti (si care este, de regula, identic cu adresa de e-mail)
-o parola dumneavoastra de e-mail 
-o numele serverului pentru mail-ul receptionat
-o numele serverului pentru mail-ul expediat (de multe ori identic cu cel de mai sus) 
Aceste informatii le obtineti de la provider. 

 

Netscape Messenger


Configurarea e-mail-ului se poate realiza prin Edit - Preferences, si anume ori in Navigator ori prin 
Messenger, pe care il lansati prin intermediul punctului de meniu Communicator - Messenger sau cu ajutorul combinatiei de taste [Ctrl]+[F2]. Selectati din lista punctul Mail&Newsgroups. Doua dintre inregistrari sunt relevante: Identity si Mail Servers. Pentru Identity introduceti numele dumneavoastra si adresa de e-mail pe care o detineti si, optional, adresa pentru raspuns, in cazul in care nu coincide cu adresa de e-mail si adresa firmei.
In urmatoarea etapa stabiliti informatiile referitoare la mail-server. La acest capitol, este bine de luat in seama faptul ca aici se face deosebirea intre serverul pentru corespondenta care este receptionata si cel pentru expedierea postei electronice. Este posibil ca acestea sa fie identice, dar se folosesc protocoale diferite: pentru mail-urile care le primiti raspunde, de regula, POP3 (Post Office Protocol 3) sau IMAP, iar pentru mail-ul expediat protocolul SMTP (Simple Mail Transport Protocol).
Campul Incoming Mail Servers este initial necompletat. Dati, deci, un clic pe Add. In urmatoarea fereastra de dialog introduceti mai intai numele serverului pentru mail-ul receptionat, spre exemplu pentru ISProvider - mail.isprovider.ro. Ca tip de server selectati din lista POP3 Server. Pentru user-name al serverului de mail introduceti numele de utilizator ISProvider, dar fara @isprovider.ro.


Restul optiunilor le puteti activa. Pentru a economisi costurile telefonice, este indicat sa fixati ca interval de verificare a contului minim 8 ore. 

Parola dumneavoastra pentru ISProvider este solicitata ori numai la prima sesiune, ori de fiecare data - in functie de cum ati marcat optiunea Save password. In registrul POP stabiliti daca mesajele apelate vor ramane sau nu pe server. Dar acest lucru este indicat doar in anumite situatii, deoarece spatiul de stocare pentru fiecare user pe serverul de la ISProvider este limitat in marea majoritate a cazurilor. 

Setarile serverului pentru mail-ul expediat sunt mai simple. Dupa un clic pe OK ajungeti in fereastra anterioara si introduceti ca User name pentru mail-ul expediat numele de utilizator al dumneavoastra. Numele serverului de mail pentru mail-ul pe care il trimiteti este de obicei acelasi cu cel al serverului de receptionare, altfel ISProvider va specifica care este adresa acelui server. 

 

Outlook Express 5


In clientul de e-mail Microsoft Outlook Express, care se instaleaza impreuna cu Internet Explorer, il veti configura in contul dumneavoastra de e-mail dupa cum urmeaza: selectati din meniul Tools inregistrarea Accounts. In fereastra de dialog ce va aparea intrati in registrul E-Mail si dati un clic pe Add. Asistentul de configurare este lansat si va solicita informatiile relevante. Acestea coincid cu setarile pe care le-ati efectuat in Netscape. Modificarile le veti realiza prin intermediul butonului Properties in gestionarea conturilor. 
Mai lipseste o singura setare: daca si la ce intervale de timp sa fie cautate noile mail-uri. Aceasta optiune o gasiti in Outlook Express in Tools - Options, registrul General.

Microsoft Outlook 97/98: Instalarea si configurarea
Pentru a pregati Outlook pentru lansarea in Internet, trebuie sa instalam mai intai serviciul corespunzator. Pentru aceasta, activati in Control Panel punctul Mail sau in Outlook meniul Tools - Accounts. In cazul in care in bara de servicii nu apare Internet E-Mail sau o inregistrare asemanatoare, dati un clic pe Add, iar respectiva componenta va fi instalata. 
Cu un clic pe Properties intrati in fereastra de dialog, in care completati datele de acces in General si in Connection. Indicati cat de des trebuie preluat mail-ul de pe server, si anume in Connection. Daca se utilizeaza pentru mail-uri receptionate, respectiv expediate servere diferite (POP sau SMTP), introduceti in campul Internet Mail-Server mai intai serverul POP3. In urma unui clic pe Advanced Options se va deschide o fereastra de dialog, in care configurati mail-ul de expediat. 

Daca ati reusit sa va configurati clientul de posta electronica, il puteti verifica scriindu-ne la adresa scoala2001@yahoo.com !

Documentatie elaborata de Anghel Valeriu

 

Home | BAC/Teze | Biblioteca | Referate | Games | Horoscop | Muzica | Versuri | Limbi straine | DEX

Modele CV | Wallpaper | Download gratuit | JOB & CARIERA | Harti | Bancuri si perle | Jocuri Barbie

Iluzii optice | Romana | Geografie | Chimie | Biologie | Engleza | Psihologie | Economie | Istorie | Chat

 

Joburi Studenti JOB-Studenti.ro

Oportunitati si locuri de munca pentru studenti si tineri profesionisti - afla cele mai noi oferte de job!

Online StudentOnlineStudent.ro

Viata in campus: stiri, burse, cazari, cluburi, baluri ale bobocilor - afla totul despre viata in studentie!

Cariere si modele CVStudentCV.ro

Dezvoltare personala pentru tineri - investeste in tine si invata ponturi pentru succesul tau in cariera!

 

 > Contribuie la proiect - Trimite un articol scris de tine

Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)  

 

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania