Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie

 

Search!

     

 

Index | Forum | E-mail

   

Aceasta pagina de informatica se adreseaza incepatorilor in general, celor care doresc sa se documenteze pe o anumita tema, dar si profesorilor de Informatica interesati, care pot gasi aici prezentari multimedia, recomandate pentru lectii si predare la clasa...

 

 
 
 
 
 Meniu rapid  Portalul e-scoala | CAMPUS ASLS | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa

 

 

 

Inapoi la cuprins

 

Grupul protocoalelor de transportAceste protocoale dezvoltate de către SIG pentru transportul fluxurilor de date și audio între dispozitivele comunicante vor fi prezentate parcurgând stiva de sus în jos, adică din punctul de vedere al unui dispozitiv care transmite, și potrivit căruia traficul este dirijat de la nivelurile de transport superioare către cele inferioare; la recepție, în dispozitivul de la celălalt capăt al comunicației, fluxurile urmează o cale inversă. În principiu aceste protocoale se ocupă deci cu modalitățile de transport al informației între dispozitivele comunicante, de aici venind alegerea numelui pentru acest grup, dar ele nu corespund nivelului transport (nivelul 4) din stiva OSI ci mai degrabă s-ar potrivi cu nivelurile 2 și 1, nivelul legătură de date și respectiv nivelul fizic. Împreună setul de protocoale din cadrul grupului protocoalelor de transport constituie un fel de conductă virtuală prin care datele sunt transportate de la un dispozitiv la altul efectiv prin aer, aceasta fiind interfața folosită în tehnologia Bluetooth. De menționat este faptul că toate protocoalele din acest grup sunt absolut necesare pentru desfășurarea unei comunicații. Acest lucru nu este valabil și în cazul protocoalelor din celelalte grupuri, chiar dacă este vorba despre cele create de SIG așa cum este RFCOMM.
Protocoalele de transport din stiva Bluetooth sunt adecvate atât transmisiunilor asincrone, pentru comunicații de date cât și celor sincrone, pentru comunicații de voce telefonice, cu debitul de 64 Kb/s. Pentru a menține calitatea superioară a serviciilor oferite prin intermediul aplicațiilor audio, traficului de voce i se acordă prioritate maximă. Traficul audio sare peste nivelurile intermediare ca L2CAP și link manager, trece direct de la niveul aplicație la nivelul baseband care îl transferă sub forma unor pachete mici, direct prin interfața Bluetooth – aerul.

Nivelul L2CAP
Spre deosebire de traficul audio, traficul de date trece mai întâi prin nivelul controlul și adaptarea legăturii logice, L2CAP (Logical Link Control and Adaptation Protocol), care face ca protocoalele și aplicațiile de la nivelurile superioare să nu necesite cunoașterea detaliilor, aproblemelor specifice protocoalelor de transport inferioare lui L2CAP. Astfel probleme ca modelul de salt al frecvențelor care are loc la nivelul radio și baseband sau formatele specifice ale pachetelor de informație utilizate pentru transmisiunile prin interfața aer, nu au relevanță pentru activitatea nivelurilor superioare. La nivelul L2CAP se poate face multiplexarea protocoalelor și aplicațiilor, permițând acestora să utilizeze în comun interfața aer. Tot aici se face și segmentarea pachetelor de informație - de dimensiuni mult mai mari, provenite de la nivelurile superioare – adaptându-le la dimensiunea necesară transmisiunii la nivelul baseband și corespunzător, reasamblarea pachetelor la recepție. Mai mult, nivelurile L2CAP din două dispozitive văzute ca egale, pot decide numărul de servicii ce pot fi oferite în același timp și asigură menținerea valorii dorite a acestui parametru, prin negocierea unei valori acceptabile. Nivelul L2CAP cunoaște valoarea cerută a acestui parametru (adică a gradului, nivelului de servicii), efectuează controlul admisiei pentru noul trafic de intrare îregistrat și cooperează cu nivelurile inferioare în vederea menținerii unei valori dorite.

Nivelul Link Manager
Administratorii legăturii (link managerii) din fiecare dispozitiv negociază proprietățile (parametrii) interfeței aer prin intermediul protocolului numit Link Manager Protocol (LMP). Una dintre aceste proprietăți este alocarea benzii necesare pentru asigurarea unui anumit grad de servicii pentru traficul de date, ca și o rezervare periodică a benzii necesare transmiterii fluxurilor audio. Autentificarea dispozitivelor comunicante se face de către link managerii corespunzători, pe baza unei proceduri de tipul întrebare-răspuns. Tot ei supraveghează menținerea perechii realizate cu cele două dispozitive; această pereche (pairing) presupune crearea unei releții de încredere între dispozitive prin generarea și păstrarea unei chei de autentificare necesare pentru autentificări ulterioare, viitoare. De asemenea se ocupă cu criptarea datelor ce traversează interfața aer, doar atunci când este necesar. Dacă autentificarea eșuează, link managerii desfac legătura dintre cele două dispozitive, orice comunicație devenind imposibilă. Nivelul Link Manager se ocupă și cu controlul puterii de transmisiune negociind modurile de operare caracterizate printr-un consum redus de energie, specifice nivelului baseband, negociere realizată prin schimbul de informații despre parametri ca durata de funcționare a dispozitivului într-un astfel de mod. Așa cum am văzut anterior, nivelul de putere la care se face transmisiunea poate fi ajustat, în principal în vederea conservării energiei, și link managerul este cel care cere efectuarea acestor ajustări.

Nivelurile Baseband și Radio
Nivelul Baseband are o serie de atribuții legate de interfața aer utilizată în tehnologia Bluetooth. El definește procesul prin care dispozitivele caută și localizează alte dispozitive aflate în aceeași arie de acțiune, precum și modul în care se conectează la acestea odată ce le-au localizat. Tot la acest nivel sunt definite rolurile de master și slave pe care dispozitivele și le pot asuma, după cum un dispozitiv este sau nu inițiatorul procesului de conectare la un alt dispozitiv. Se poate observa faptul că conceptul de dispozitiv master sau slave nu apare mai sus de nivelul Link Manager; de exemplu la nivelul L2CAP și mai sus comunicația se bazează pe modelul așa-numit de la egal la egal (peer-to-peer). De asemenea nivelul Baseband definește modul de alcătuire a secvenței de salt al frecvenței, folosită de către dispozitivele aflate într-o comunicație, și regulile de utilizare în comun de către mai multe dispozitive a interfeței prin care se transmit semnalele, aerul. Aceste reguli se bazează pe o procedură de interogare ciclică sau schemă polling, după care dreptul de utilizare se alocă conform unei metode de diviziune în timp numită TDD (Time Division Duplex). Mergând mai departe, nivelul Baseband specifică felul în care coexistă și străbat aceeași interfață traficul sincron și cel asincron. De exemplu, într-o transmisiune sincronă masterul transmite și/sau interoghează periodic un dispozitiv slave. Tot în legătură cu traficul asincron și sincron, nivelul Baseband definește tipurile de pachete suportate de către acestea, precum și diverse proceduri de prelucrare a informației conținute în pachete, cum ar fi detecția și corecția erorilor, aleatorizarea datelor (signal whitening, signal scrambling), criptarea datelor, transmisia și retransmisia pachetelor. Se poate efectua transmisia pachetelor de informație prin mediul aer doar dacă se folosesc transmițătoare și receptoare radio (numite și transceivere) care să se potrivească unul cu celălalt, să fie complementare.
Nivelul radio specific tehnologiei Bluetooth se sprijină pe câțiva parametri care îl fac optim pentru a fi utilizat împreună cu restul protocoalelor din stivă, în comunicațiile wireless de mică distanță.

Nivelul HCI
Nivelurile radio, baseband și link manager pot fi implementate împreună su forma unui singur modul Bluetooth. Apoi modulul este atașat unui dispozitiv gazdă (host), făcându-l apt pentru a fi folosit în comunicații Bluetooth. Nivelul L2CAP, ca și alte niveluri superioare din stivă, adecvate unui anumit tip de dispozitiv, deci pe care pot rula aplicații specifice, sunt conținute în dispozitivul host respectiv. Modulul se atașează la host prin intermediul unei interfețe fizice numită host transport așa cum este un port USB (Universal Serial Bus), RS-232 sau UART (Universal Asynchronous Receiver/Transmitter). Pentru a asigura interoperabilitatea modulelor Bluetooth ale diverșilor fabricanți, specificația definește o interfață comună pentru accesarea nivelurilor inferioare care se găsesc în diversele module, independent de interfața fizică folosită pentru conectarea modulului la dispozitivul gazdă. Așadar nivelul Host Controller Interface (HCI) permite nivelurilor superioare ale stivei, inclusiv aplicațiilor, să utilizeze serviciile de transport oferite de nivelurile baseband, link manager printr-o interfață standard unică. Prin comenzile nivelului HCI modulul poate intra în anumite moduri de operare în care poate executa anumite operațiuni cum ar fi de exemplu autentificarea. Prin intermediul activităților desfășurate la acest nivel , nivelurile superioare pot fi informate despre rezultatul operației de interogare a unui dispozitiv, pot citi setările codecului audio conținut la nivelul baseband, pot determina puterea semnalului recepționat,ș.a.m.d. Atât traficul sincron cât și cel asincron tranzitează acest nivel ca atare, fie că este transmis, fie că este recepționat de către host. Tipic nivelul HCI se găsește sub nivelul L2CAP, totuși acest lucru nu este impus prin specificație. El a fost creat cu unicul scop de a asigura interoperabilitatea între dispozitivele host și modulele Bluetooth, fiecare dintre acestea putând proveni de la o mare varietate de producători. În unele sisteme nivelul HCI poate chiar să lipsească ori se poate găsi în alt loc în stivă, posibil deasupra nivelului L2CAP și poate avea o altă formă decât cea descrisă în specificație.

Între diversele niveluri ale stivei de protocoale pot exista trei tipuri de fluxuri, deci trei tipuri de căi: o cale audio, o cale de date și una de control (control path). Aceasta din urmă folosește așa cum îi spune și numele pentru transportul informației de control între niveluri. De exemplu nivelul L2CAP poate înștiința link managerul despre cerințele sale în privința parametrilor de calitate a serviciilor (QoS) sau o aplicație poate confirma cererea unui utilizator final pentru intrarea dispozitivului într-un mod de consum redus. În mod obișnuit dar nu neapărat obligatoriu comenzile de control adresate de nivelurile superioare sunt pentru a stabili un mod de operare pentru dispozitiv, care să se mențină până când este dinnou modificat printr-o acțiune provenită de la un nivel superior primului. De exemplu cineva ar putea activa sau dezactiva manual autentificarea sau criptarea pentru un anumit dispozitiv. Sau tot așa o entitate de nivel superior ca o aplicație sau chiar un utilizator ar putea pune un dispozitiv într-o stare de consum redus, ceea ce s-ar traduce printr-un semnal de control pe care link managerul îl înțelege și se comportă în consecință. Similar, un dispozitiv poate fi setat pentru a fi “descoperit” de către alte dispozitive, stare în care răspunde interogărilor acestora, ori poate fi setat să răspundă doar la cererile de conectare primite de la anumite dispozitive pe care le cunoaște și care de asemenea trebiue autentificate. Calea de control nu este descrisă explicit în specificație dar ea apare totuși ca întrețesută cu protocoalele stivei, iar specificația nivelului HCI include majoritatea informației pe care calea de control o poate transporta.
 


Documentatie elaborata de Catana Monica

 

Home | BAC/Teze | Biblioteca | Referate | Games | Horoscop | Muzica | Versuri | Limbi straine | DEX

Modele CV | Wallpaper | Download gratuit | JOB & CARIERA | Harti | Bancuri si perle | Jocuri Barbie

Iluzii optice | Romana | Geografie | Chimie | Biologie | Engleza | Psihologie | Economie | Istorie | Chat

 

Joburi Studenti JOB-Studenti.ro

Oportunitati si locuri de munca pentru studenti si tineri profesionisti - afla cele mai noi oferte de job!

Online StudentOnlineStudent.ro

Viata in campus: stiri, burse, cazari, cluburi, baluri ale bobocilor - afla totul despre viata in studentie!

Cariere si modele CVStudentCV.ro

Dezvoltare personala pentru tineri - investeste in tine si invata ponturi pentru succesul tau in cariera!

 

 > Contribuie la proiect - Trimite un articol scris de tine

Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)  

 

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania