Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie

 

Search!

     

 

Index | Forum | E-mail

   

Aceasta pagina de informatica se adreseaza incepatorilor in general, celor care doresc sa se documenteze pe o anumita tema, dar si profesorilor de Informatica interesati, care pot gasi aici prezentari multimedia, recomandate pentru lectii si predare la clasa...

 

 
 
 
 
 Meniu rapid  Portalul e-scoala | CAMPUS ASLS | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa

 

 

 

Inapoi la cuprins

 

Modurile de funcționare la nivelul baseband și modalități de conservare a energiei


Așa cum am văzut, o picorețea poate include până la 7 dispozitive slave active și mult mai multe dispozitive parked slaves. De fapt pot fi chiar mai mult de 255 de slave-uri parked. Specificația Bluetooth definește așa-numita “adresare directă” pentru până la 255 de unități slave parcate, adresare care se face printr-o adresă a slave-ului parcat (parked slave address) și de asemenea prevede o adresare indirectă a acestora prin intermediul adresei de dispozitiv Bluetooth, specifică fiecăruia, fiind astfel acceptate oricâte slave-uri parcate, deși din punct de vedere practic nu este eficient ca într-o picorețea să fie mai mult de 255 de dispozitive slave de acest gen.

Specificația cuprinde definiții pentru modurile de lucru specifice nivelului baseband, și anume: active, sniff, hold și parked. Diversele moduri de funcționare aferente acestui nivel facilitează conservarea energiei, permițând dispozitivelor radio să intre în aceste stări de consum redus de putere. Cele trei moduri de consum redus sniff, hold și parked sunt în fapt trei metode de intrare în și ieșire din starea generic numită de consum redus. Se poate spune că un mod de lucru se aplică unei conexiuni Bluetooth date și nu unui dispozitiv ca întreg. De asemenea, aceste moduri permit ca un număr mult mai mare de dispozitive să fie localizate în aceeași arie de proximitate, devreme ce nu toate trebuie să aibă legături de comunicație în același timp.

 

Un dispozitiv se poate afla într-unul din cele 4 moduri de lucru posibile, specifice nivelului baseband, active, sniff, hold sau parked atunci când acest nivel se află în starea “conectat” (connected state); în caz contrar, acest nivel și împlicit dispozitivul se află în standby. Nu trebuie să se facă confuzie între starea standby și oricare dintre modurile stării conectate. Așadar stările specifice nivelului baseband sunt conectat și standby.

În modul activ un slave ascultă (urmărește) transmisiunile efectuate de master. Slave-urile active recepționează pachete prin intermediul cărora se sincronizează cu masterul și prin care sunt informate despre momentul în care pot trimite și ele pachete de informație înapoi către acesta. În mod normal un slave activ trebuie să asculte toate pachetele provenite de la master dar, există o anumită optimizare a acestui proces conform nu este necesar să urmărească în întregime pachetele ci doar header-urile pachetelor, dacă se cunoaște faptul că un alt slave desfășoară o comunicație cu masterul în acel moment, deci dacă se știe că informația din pachetele recepționate nu-i este destinată lui. Starea activă este caracterizată de faptul că timpul de răspuns este minim, comparativ cu celelalte stări dar, totodată consumul de putere are valoarea cea mai mare deoarece dispozitivul recepționează în mod continuu pachete și este oricând pregătit ca la rândul său să transmită pachete către master.

Modul sniff conferă o modalitate de reducere a consumului de putere. În esență, aflat în sniff mode un slave devine activ cu o anumită periodicitate. Masterul transmite pachete către un slave particular doar în anumite intervale de timp care se succed periodic, însă poate să nu transmită în fiecare astfel de interval. În acest fel slave-ul urmărește la fiecare perioadă doar începutul acelui interval (cu o anumită abatere acceptată) în care poate primi pachete de la master și în situația în care chiar primește pachete la începutul unui interval, continuă să asculte și să le recepționeze, altfel (dacă nu primește pachete) poate “dormi” (sleep) până la următorul interval. Reducerea consumului de putere este posibilă în sniff mode prin reducerea ciclului activ al dispozitivului, așa cum am arătat mai înainte, dar în felul acesta este posibil ca dispozitivul să fie mai puțin receptiv decât atunci când s-ar afla în modul activ. Consumul de putere și receptivitatea dispozitivelor depind în modul sniff de lungimea intervalului sniff.

În modul hold slave-ul poate înceta complet să urmărească pachetele provenite de la master, pe durata unui interval de timp specificat sau poate înceta să urmărească anumite tipuri de pachete. O pereche master – slave stabilește durata intervalului hold pe parcursul căruia comunicația între cei doi este întreruptă, adică legătura este neutilizată (pasivă). În acest timp nu este necesar ca dispozitivul slave să urmărească pachetele trimise de master și poate face altceva cum ar fi de exemplu să stabilească legături cu alte dispozitve sau chiar să “doarmă”. La sfârșitul intervalului hold slave-ul reîncepe ascultarea pachetelor pe care le trimite masterul. Se poate spune că în modul hold dispozitivul este mai puțin receptiv decât în modul sniff, anterior prezentat, și de asemenea că permite economisirea într-o și mai mare măsură a puterii deși toate acestea depind de durata intervalului hold ca și de ceea ce face slave-ul în acest timp (adică doarme sau comunică prin intermediul altor legături stabilite cu alte dispozitive).

Un dispozitiv slave “parcat”, sau altfel spus aflat în modul parked, continuă să mențină sincronizarea cu masterul dar nu mai poate fi considerat activ; slave-urile sunt considerate active atunci când se află într-una din stările: active, sniff sau hold. Deoarece într-o picorețea nu pot fi mai mult de 7 slave-uri active la un moment dat, folosirea modului parked permite masterului să “dirijeze” comunicația într-o picorețea care poate conține mai mult de șapte dispozitive. Acest lucru este înfăptuit prin schimbarea stării dispozitivelor slave, care pot trece dintr-un mod activ în modul parked și invers, astfel încât în total să fie în orice moment doar șapte active, restul fiind parcate. Așa cum am mai spus un slave parcat trebuie să-și mențină sincronizarea cu masterul și face acest lucru ascultând periodic masterul prin folosirea unei scheme de semnalizare (beaconing scheme) care va fi descrisă ulterior. Modul parked este cel mai puțin receptiv dintre modurile “conectate” întru-cât slave-ul trebuie să facă tranziția către starea de membru activ al picorețelei și abia apoi să reânceapă comunicația. Totodată acest mod permite un nivel sporit de conservare a energiei.

Atât consumul de energie cât și receptivitatea corespunzătoare modurilor de funcționare depind în mare măsură de factori ca: traficul vehiculat pe legăturile dintre fiecare slave și master, perioadele de sniff și hold care pot afecta ciclul activ (duty cicle) al dispozitivelor radio. Ca regulă generală ce rezultă din aceste considerații slave-urile aflate în modul activ vor consuma cea mai mare cantitate de energie dar vor fi și cele mai receptive, pe când ,la celălalt capăt, slave-urile parcate vor consuma cel mai puțin și vor fi cele mai slab receptive. Aceasta este tendința generală, însă relațiile (asocierile) dintre moduri și consum de putere plus receptivitate aferente variază pentru situații particulare.

O altă modalitate de conservare a energiei în afara celor oferite de modurile de funcționare posibile la nivelul baseband, este așa-numita “putere adaptivă de transmisiune” sau controlul adaptiv al puterii emise (adaptive transmission power). Aceasta permite slave-urilor să atenționeze masterul atunci când puterea de transmisie a acestuia nu este potrivită, urmând ca masterul să-și ajusteze nivelul de putere. Acest lucru este îndeplinit prin folosirea unui indicator de putere a semnalului recepționat (RSSI – received signal strength indicator). Când valoarea parametrului RSSI este în afara unui domeniu precizat, slave-ul anunță masterul că trebuie să-și ajusteze puterea. Acest lucru este util atunci când două dispozitive se află foarte aproape unul de celălalt și nu este necesar să se transmită la puterea maximă; un exemplu elocvent în acest sens este acela în care două persoane stau una lângă cealaltă și una dintre ele vorbește foarte tare, atunci interlocutorul său îi va cere să vorbească mai încet. Firește că este posibilă și situația inversă adică să se ceară creșterea nivelului puterii de transmisiune atunci când valoarea RSSI indică un semnal slab (un nivel scăzut al semnalului recepționat). Dar principala motivație pentru controlul adaptiv al puterii emise este reducerea consumului de putere când este suficintă o putere mai scăzută pentru transmisiune. Ca și alte metode de conservare a energiei, aceasta permite în plus existența și funcționarea unui număr sporit de dispozitive în aceeași arie de proximitate deoarece este posibilă reducerea interferenței radio. Puterea perturbatoare poate fi foarte mare în cazul în care se află multe dispozitive într-o arie geografică mică sau datorită mobilității unor dispozitive și deci a apropierii de receptor a surselor care nu interesează. Astfel, folosind controlul adaptiv al puterii emise , sursa care contează poate emite mai puternic, ori cele care nu contează pot emite mai slab sau respectiv se face ajustarea corespunzătoare a puterii emise de sursele mobile care nu interesează, pe măsură ce distanța dintre ele și un anumit receptor scade.


Documentatie elaborata de Catana Monica

 

Home | BAC/Teze | Biblioteca | Referate | Games | Horoscop | Muzica | Versuri | Limbi straine | DEX

Modele CV | Wallpaper | Download gratuit | JOB & CARIERA | Harti | Bancuri si perle | Jocuri Barbie

Iluzii optice | Romana | Geografie | Chimie | Biologie | Engleza | Psihologie | Economie | Istorie | Chat

 

Joburi Studenti JOB-Studenti.ro

Oportunitati si locuri de munca pentru studenti si tineri profesionisti - afla cele mai noi oferte de job!

Online StudentOnlineStudent.ro

Viata in campus: stiri, burse, cazari, cluburi, baluri ale bobocilor - afla totul despre viata in studentie!

Cariere si modele CVStudentCV.ro

Dezvoltare personala pentru tineri - investeste in tine si invata ponturi pentru succesul tau in cariera!

 

 > Contribuie la proiect - Trimite un articol scris de tine

Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)  

 

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania