Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie

 

Search!

     

 

Index | Forum | E-mail

   

O conditie importanta pentru adaptarea individului este cunoasterea mediului inconjurator. Sectiunea de geografie isi propune sa familiarizeze cu o stiinta care a schimbat lumea.

 

 
 
 
 
 Meniu rapid  Portalul e-scoala | CAMPUS ASLS | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa

 

 

 

Inapoi la cuprins

"Studiu de geografie sociala - Municipiul Braila"

FACTORI DETEMINANTI AI COMPORTAMENTULUI SOCIAL
 


Interpretarea unor fenomene sociale, mai importante din municipiul Braila, se bazeaza pe interpretarea cadrului fizico-geografic si economico-geografic care a imprimat anumite caractere fenomenelor sociale, transpuse în comportamente si analize sociale.

Cadrul natural analizat în conformitate cu algoritmul fizico-geografic scoate în evidenta situarea regiunii studiate în cadrul reliefului de câmpie, respectiv Câmpia Brailei.

Fenomenul social observat cu privire la cadrul natural a fost acela al migrarii populatiei active spre regiunile învecinate orasului (pentru agricultori), mai ales în urma restructurarii industriale masive, dar pe de alta parte se observa si aglomerarea orasului ca urmare a aparitiei unor unitati industriale mici si mijlocii, mai ales în domeniul industriei usoare.

Fenomenul uman si economico-geografic scoate în evidenta situatia zonei studiate.
Un alt factor deosebit de important în analiza si determinarea comportamentului social este piata muncii si industrializarea (respectiv restructurarea industriala) din municipiul Braila.

Obiectivele care se impun în scopul mentinerii echilibrului pietei muncii sunt:
- integrarea fortei de munca disponibile
- dezvoltarea întreprinderilor mici si mijlocii care sa creeze noi locuri de munca
- formarea profesionala
- aplicarea masurilor active de combatere a somajului.

Se impune deci interventia unor institutii specializate care sa regleze functionarea pietei muncii.
Studierea fenomenelor sociale este destul de greu de realizat atunci când fenomenul se studiaza pentru acelasi popor, dar în conditii de guvernare si de schimbare economica diferita. Se poate spune ca si comportamentul electoral este unul din factorii determinanti ai fenomenelor sociale.
În ceea ce priveste economia de piata, se constata dupa anul 1989, o schimbare radicala care duce implicit la o privatizare proasta a întreprinderilor, la o diminuare a locurilor de munca, la cresterea somajului si implicit la scaderea nivelului de trai. Pentru a întelege mai bine acest factor, al determinarii somajului si scaderii nivelului de trai, o sa analizam mai mult fenomenul de piata a muncii.

Acest concept poate fi definit ca spatiul economic unde se întâlnesc, se confrunta si se negociaza liber, crearea si oferta fortei de munca. Piata muncii reglementeaza raporturi de munca precum: durata zilei de munca, conditii de munca, drepturi salariale, reconversie si perfectionare profesionala, etc.
Între conceptele de cerere si oferta de locuri de munca, si cerere si oferta de forta de munca, exista o strânsa corelare, dar în acelasi timp ele se constituie în doua categorii distincte. Cererea de locuri de munca, reprezinta solicitarea de locuri de munca facuta de posesorii fortei de munca. Oferta de locuri de munca corespunde numarului de locuri de munca si este formatata de detinatorii de capital (agenti economici, institutii) si reprezinta nevoia de munca salariala ce exista la un moment dat.
Oferta fortei de munca si oferta de munca corespund numarului de persoane care doresc sa presteze o munca în anumite conditii salariale. Oferta de munca se formeaza în decursul unui timp mai îndelungat, timp în care creste si se construieste fiecare generatie.

Oferta fortei de munca depinde de vârsta, sex, starea sanatatii, psihologie, etc. Ea depinde de populatia de vârsta de munca, care ar putea fi structurata astfel:
- populatia inactiva;
- populatia activa, care la rândul ei se împarte în populatia activa ocupata si someri (înregistrati si nedeclarati).
Piata muncii îndeplineste urmatoarele functii:
- asigura realizarea echilibrului între necesitatile de resurse de munca si posibilitatile pentru acoperirea lor;
- determina orientarea utilizarii resurselor de munca ale fiecarei zone cu eficienta crescânda, atât prin repartizarea fortei de munca pe profesii si ramuri, cât si prin folosirea lor în cadrul fiecarei unitati;
- determina adoptarea si aplicarea masurilor de protectie sociala a posesorilor de forta de munca.

În Braila, dupa 1989, piata muncii cunoaste o evolutie rapida datorita schimbarilor economice. Astfel, unele meserii sunt mai putin solicitate sau chiar deloc; alte meserii apar noi pe piata muncii, datorita ocupatiilor pe care agentii economic le-au solicitat.
Forta de munca se confrunta în Braila pe de o parte cu lipsa locurilor de munca, iar pe de alta parte pregatirea profesionala pe care o detin persoanele fara loc de munca nu corespunde nevoilor beneficiarilor de locuri de munca.

În acest sens, un exemplu concludent este faptul ca în luna februarie 2001 în orasul Braila existau 78 de posturi vacante pentru functia de consilier asistenta si 2 posturi pentru functia de inspector asistenta. Pentru ca aceste posturi sa fie ocupate de persoane competente s-a elaborat un program de formare si perfectionare a tinerilor absolventi ai unor forme de învatamânt superioare (cu studii superioare) sau chiar a tinerilor cu studii medii (absolventi de liceu).
În situatia actuala, economia municipiului Braila se afla într-un proces de restructurare care va influenta evolutia pietei muncii.

SOMAJUL CA FACTOR AL SARACIEI


somajul reprezinta factorul care aduce contributia majora la cresterea gradului de saracie. Trecerea în somaj este compensata la început de ajutorul de somaj, dar numai partial. Se stie ca ajutorul de somaj echivaleaza în medie (iunie 1994) cu salariul minim pe economie. Prelungirea somajului produce o scadere si mai accentuata a veniturilor. Alocatia de sprijin care înlocuieste dupa noua luni ajutorul de somaj, are un nivel si mai scazut (60 % din salariul minim pe economie). Dupa alte 18 luni, alocatia de sprijin este suspendata. somajul cronic de lung termen reprezinta sursa cea mai dramatica a saraciei. În tara noastra acesta tinde sa se extinda; odata cu intrarea în somaj, mai bine spus odata cu pierderea locului de munca, persoana în cauza are o mica sansa de a-si gasi un loc de munca.
Începând cu anul 1993 proportia somerilor care au depasit noua luni, trecând pe alocatie de sprijin, dar si a celor care au depasit întreaga perioada în care primeau vreun sprijin material, a crescut foarte mult, în prezent aceste persoane atingând un numar îngrijorator.

SARACIA SI PRAGURILE SARACIEI

În mod curent saracia este definita ca lipsa de mijloace financiare asigurarii unui trai adecvat în raport cu standardele colectivitatii. Exista însa o anumita oscilatie a termenului de saracie între: saracie minima – desemnata prin ceea ce se cheama saracie absoluta si o limita maxima – desemnata prin termenul de saracie relativa.
Saracia absoluta este reprezentata de inexistenta unor conditii minime de trai, de viata: mâncare, îmbracaminte, locuinta, necesare unei simple supravietuiri în conditiile societatii respective.
Pe termen lung, saracia absoluta produce degradari biologice, ireversibile. Saracia relativa se defineste ca inexistenta nivelului minim de resurse care asigura o functionare normala a persoanei în contextul socio-cultural dat. Sub pragul de saracie relativa se poate rezista fara o alterare de durata a capacitatilor de functionare sociala normala, însa doar o perioada limitata de timp.
Pragurile saraciei permit identificarea incidentei saraciei si a gradului de saracie. Utilizarea gradului de saracie furnizeaza doi indicatori importanti: numarul saracilor si amploarea saraciei.

CONFIGURAREA SARACIEI PENTRU DIFERITE CATEGORII DE POPULATIE


Conform studiilor realizate, referitoare la saracie – ca fenomen social si a standardului de viata în orasul Braila, s-a constatat ca cel mai scazut nivel de trai, în termeni uzuali – cel mai prost traiesc persoanele fara ocupatie, somerii, casnicele, elevii si studentii care fac parte din familii cu un venit modest, dar si persoanele fara studii sau cu un nivel redus de studii, acestia din urma lucrând ca muncitori necalificati, sezonieri (mai ales în agricultura, constructii) sau chiar ca zilieri.
Cel mai ridicat nivel de trai îl au patronii, urmati la distanta apreciabila de persoanele cu studii superioare, pensionarii, salariatii, persoanele cu studii medii (liceu) si de cei cu care locuiesc în mediul rural.
Se constata ca per ansamblu pensionarii nu traiesc mai rau decât celelalte categorii, decât persoanele active, ci dimpotriva, traiesc mai bine. Se poate spune chiar, pentru orasul Braila, ca pensionarii reprezinta o categorie favorizata de persoane si asta în primul rând datorita faptului ca au o sursa sigura de venit, dar si pentru faptul ca de cele mai multe ori pensiile sunt mai mari decât salariul persoanelor active ocupate. Aceasta afirmatie este sustinuta de analiza gradului de saracie asociat grupelor de vârsta.
Copiii si tinerii traiesc în familii semnificativ mai sarace decât adultii si în mod special decât vârstnicii. S-a constatat ca fiecare copil mareste rata saraciei cu o valoare egala cu 6,6 % din situatia din situatia standard.
 

Material elaborat de Ionescu Ana-Cristina

 

Home | BAC/Teze | Biblioteca | Referate | Games | Horoscop | Muzica | Versuri | Limbi straine | DEX

Modele CV | Wallpaper | Download gratuit | JOB & CARIERA | Harti | Bancuri si perle | Jocuri Barbie

Iluzii optice | Romana | Geografie | Chimie | Biologie | Engleza | Psihologie | Economie | Istorie | Chat

 

Joburi Studenti JOB-Studenti.ro

Oportunitati si locuri de munca pentru studenti si tineri profesionisti - afla cele mai noi oferte de job!

Online StudentOnlineStudent.ro

Viata in campus: stiri, burse, cazari, cluburi, baluri ale bobocilor - afla totul despre viata in studentie!

Cariere si modele CVStudentCV.ro

Dezvoltare personala pentru tineri - investeste in tine si invata ponturi pentru succesul tau in cariera!

 

 > Contribuie la proiect - Trimite un articol scris de tine

Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)  

 

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania