Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie

 

Search!

     

 

Index | Forum | E-mail

   

"Oamenii traiesc in comunitate in virtutea lucrurilor pe care le au in comun, iar comunicarea este modalitatea prin care ei ajung sa detina in comun aceste lucruri. Comunicarea e un mod de a exista al comunitatii." John Dewey

 

 
 
 
 
 Meniu rapid  Portalul e-scoala | CAMPUS ASLS | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa





 

 

 

 

  <  Back to index



Organizarea retelei comerciale in cadrul S.C. BUR S.A.

 



INTRODUCERE

Un sector comercial cu o organizare distincta si cu o serie de particularitati īn privinta continutului si modului de desfasurare a activitatii īl constituie alimentatia publica. Componenta importanta a comertului cu amanuntul, alimentatia publica se caracterizeaza, īn perioada actuala, printr-un dinamism aparte, datorita rolului sau crescānd īn satisfacerea nevoilor de consum ale populatiei.
Desi īn cadrul alimentatiei publice se desfasoara procese complexe, care apartin diferitelor ramuri ale economiei ( productie, comercializare, servicii ), totusi aceasta este inclusa īn ramura comertului interior, īn mod conventional.
Alimentatia publica s-a dezvoltat īntr-un ritm superior ramurii comertului interior pentru ca asupra acesteia au actionat o serie de factori, īntre care: urbanizarea, mobilitatea populatiei, dezvoltarea turismului, modificarile intervenite īn conditiile de munca si de viata a oamenilor īncadrati īn munca, conceptiile si convingerile acestora etc.
Lucrarea de fata īsi propune un studiu asupra retelei comerciale a unei unitati comerciale pe profilul alimentatiei si mai concret un studiu īn domeniul berii. Legea romāneasca nu considera berea aliment, ci bautura alcoolica, spre deosebire de legile internationale, dar prin noua legislatie, aflata īn curs de elaborare, se prevede desprinderea berii din grupa bauturilor alcoolice, deoarece prin parametrii fizico-chimici berea nu este o bautura alcoolica, ci un aliment.
Berea, "batrāna doamna a bauturilor", traieste o a doua tinerete prin noua abordare europeana care este atribuita acestei vechi licori sub genericul: "berea ca aliment si medicament". Calitatile organoleptice/gustative ale berii confera acestui produs o larga adresabilitate la mai multe categorii de consumatori: tinerii, care pot consuma diferitele sortimente de bere īn functie de īmprejurare, vārsta, cultura consumului, anotimp, sex, preocupari, educatie, clima, situatie materiala, stare psihica, ambient si multi alti factori care pot determina un consum mai mare sau mai mic de bere; berea fara alcool este destinata īn primul rānd soferilor sau altor persoane care nu doresc sa consume alcool, dar doresc totusi sa bea o bere; berea hipoglucidica a fost creata īn special pentru persoanele de sex feminin, care evita un consum alimentar cu multe calorii, dar acest sortiment de bere poate fi consumat si de bolnavii de diabet, deoarece nu contine zahar; berea cu caramel cu un continut mic de alcool sau berile realizate īn amestec cu soft drinks sunt foarte cautate de cei mai tineri consumatori īn discotecile din toata Europa; berile cu un continut de 10 – 12 grade alcoolice, mai tari decāt vinul, sunt recomandate īn general iarna sau īn alte situatii deosebite.
Cu siguranta berea a aparut īn momentul īn care oamenii au renuntat la vānatoare si s-au asezat prin vai īnsorite pentru a cultiva cereale. si iarasi e sigur ca primul "pahar" de bere s-a nascut dintr-o eroare.
Cerealele vor fi dat hrana primilor agricultori si tot ele le-au furnizat o bautura minunata: berea. Īntre Tigru si Eufrat se facea bere cu 6.000 de ani ī.e.n. Exista documente care atesta faptul ca īn anul 5.000 ī.e.n. chinezii beau o licoare similara berii, numita "kui". Tablite de argila scoase la iveala de arheologi arata ca si īn Babilon, cu 4.000 de ani īnainte de Christos, exista o bautura numita "sikaru", obtinuta prin fermentatia cerealelor si mai apoi prin fierbere. Pe monumentul "Blau", pastrat acum la British Museum din Londra, datat cu 3.000 de ani īnainte de Christos, este reprezentat un cortegiu de ofrande cu bere destinate zeitei Nin Hara.
La īnceputul secolului al XIX-lea tehnicile de berarit sunt aproape similare celor din Evul Mediu: cantitate mica, bere de fermentatie īnalta, de culoarea chihlimbarului sau beri brune, mai ales iarna si mai degraba pentru consumul local.
Īn doar cāteva decenii totul se ve schimba radical, iar aceste schimbari vor avea ca punct de plecare centrul Europei: Cehoslovacia, Germania si Austria vor da tonul īncepānd cu 1840. si un nou fel de bere va cucerii atunci lumea...
Īn 1842 cehii inventeaza la Pilsen (Plzen) o bere de fermentatie joasa, elaborata īntre 7 si 12 grade alcoolice. Aurie si limpede, aceasta licoare a fost fabricata īn acelasi timp si de austriacul Anton Dreher. Tehnica era cunoscuta īnca din secolul al XV-lea, dar necesita mijloace de pastrare la rece, naturale sau artificiale. Calea ferata va stimula berarii, pentru ca din acel moment acestia au putut sa-si livreze produsele īn marile orase industriale.
Īn Romānia nu s-a baut bere dintotdeauna. Exista cāteva marturii care atesta faptul ca si stramosii nostri cunosteau acest preparat. Virgiliu relateaza ca geto-dacii beau iarna o bautura din orz. Din perioada romana nu exista īnsa alta referire la producerea acestei licori. Cea mai veche referire documentara se gaseste īntr-un act din 1366 īn care se arata ca la rascoala taranilor din comuna Floresti (Cluj) au participat si Andrei morarul si Iacob berarul din Cluj. Este posibil ca berea sa fi fost adusa de sasii īmpamānteniti prin Transilvania. Iar romānii, desi mari amatori si consumatori de vin, sa fi gustat si ei din bautura aurie si sa o gaseasca interesanta la gust. Berea a īnceput sa se consume serios abia dupa venirea soldatilor austrieci si instaurarea dominatiei habsburgice īn Banat. Acesta este si motivul pentru care prima fierbatorie de bere de dimensiuni mai mari o vom regasi la Timisoara si nu altundeva. Primul document care atesta existenta acestei fabrici dateaza din 1718.
Īn general, fabricile de bere din Romānia au fost puse īn functiune īntr-o perioada a dezvoltarii economiei romānesti, cānd tara noastra conostea o deschidere mai larga spre Occident. Urmarea acestui fapt a fost posibila dotare cu utilaje performante din vest si aplicarea unor tehnologii care constituiau un element de noutate pentru industria berii din Romānia.
Conlucrarea dintre om si industrie s-a manifestat pe multiple planuri, īnregistrāndu-se ample influente reciproce. Industria a īmbunatatit valorile de īntrebuintare īn legatura cu alimentatia umana si, īn acelasi timp, munca desfasurata de om īn legatura cu obtinerea si prelucrarea din domeniul alimentar a condus la perfectionarea tehnologiilor, a tehnicii si, īn general, la o mai buna cunoastere a industrieie de acest gen.
Industria berii este situata īntre furnizorii de materii prime (unitatile agricole) si beneficiarii de produse finite (reteaua comerciala), fiind obligata sa efectueze, pe raspunderea sa, si distributia pāna la unitatile comerciale a unor produse.
Īn trecut industria alimentara era organizata, īn principal, pentru a produce alimente primare, iar īn ultimele decenii s-a īnregistrat o schimbare a structurii productiei pe game sortimentale. Ponderea produselor alimentare (a bauturilor) avansat prelucrate a crescut tot mai mult, cu avantaje mari pentru calitatea produselor si cu oinfluenta īnsemnata asupra calitatii vietii.
Chiar daca este departe de a fi neamt, romānului īi place berea, iar racoarea unei halbe de bere rece īntr-o zi torida este poate una dintre cele mai mari placeri ale verii. Berea a intrat īn sufletul romānului, fie doar si daca ne gāndim la numele celebrului restaurant "Caru’ cu bere" sau la cel al tinerei formatii "Bere Gratis".

 

 

 

Home | BAC/Teze | Biblioteca | Referate | Games | Horoscop | Muzica | Versuri | Limbi straine | DEX

Modele CV | Wallpaper | Download gratuit | JOB & CARIERA | Harti | Bancuri si perle | Jocuri Barbie

Iluzii optice | Romana | Geografie | Chimie | Biologie | Engleza | Psihologie | Economie | Istorie | Chat

 

Joburi Studenti JOB-Studenti.ro

Oportunitati si locuri de munca pentru studenti si tineri profesionisti - afla cele mai noi oferte de job!

Online StudentOnlineStudent.ro

Viata in campus: stiri, burse, cazari, cluburi, baluri ale bobocilor - afla totul despre viata in studentie!

Cariere si modele CVStudentCV.ro

Dezvoltare personala pentru tineri - investeste in tine si invata ponturi pentru succesul tau in cariera!

 

 > Contribuie la proiect - Trimite un articol scris de tine

Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)  

 

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania