Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie

 

Search!

     

 

Index | Forum | E-mail

   

Lipsa de informare a dat nastere multor controverse de–a lungul timpului, e nevoie ca subiectul tratat să fie privit si analizat din toate punctele de vedere, înainte de a ne avânta la vreo opinie categorică. În paginile ce urmează vom dezbate diferite teme (cultură, geografie) specifice lumii arabe, în speranta că o mai bună informare va face si lumea mai bună!

 

 
 
 
 
 Meniu rapid  Portalul e-scoala | CAMPUS ASLS | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa





 

 

 

Limba si cultura Araba

Condimente arabe

de ANDREEA PODEANU

                 Savoarea preparatelor cu specific arăbesc se datoreste unei game diverse de condimente si ingrediente, mai mult sau mai putin cunoscute în Occident, care fac deliciul atât cunoscătorilor cât si celor care degustă pentru prima dată aceste preparate.

                În cele ce urmează voi încerca să fac o mică selectie a celor mai utilizate mirodenii din toate bucătăriile traditionale, care vă va ajuta într-o oarecare măsură să vă creati o imagine “gustativă” a deliciilor arăbesti.

                 CURMALELE  au reprezentat dintotdeauna unul din cele mai importante ingrediente. Cultivate de mii de ani în oaze, ele au servit ca masă principală sau condiment pentru mâncăruri sau cafea.                              

                                                  

 

MIGDALELE, ALUNELE, FISTICUL si ARAHIDELE,  foarte des răspândite în întregul Orient Mijlociu, au dat gust multor feluri de mâncare.

 MUGURII DE PIN -  foarte apreciati

SCORȚIȘOARA, CUIȘOARELE, PIPERUL NEGRU, ROȘU SAU VERDE, GHIMBIRUL, MENTA, PÃTRUNJELUL, FRUNZELE DE DAFIN, BUSUIOCUL, ROZMARINUL, USTUROIUL si CEAPA - cele mai familiare condimente, întâlnite frecvent.           

                 CHIMENUL, CHIMIONUL si CORIANDRUL - în varianta proaspată si prăjită, sau chiar folosindu-i frunzele, care au devenit cunoscute si folosite si în bucătăria noastră.

                Dar, pe lângă acestea, care ne sunt cunoscute,  Arabia ne uimeste pe toti cu aromele sale mai putin cunoscute :

                SEMINȚELE DE SUSAN -  sunt foarte des întâlnite în bucătăria Orientului. Ele sunt presate pentru a obtine un ulei de o calitate ridicată. Usor prăjite, semintele de susan se folosesc la diverse feluri de pâine sau patiserie sau pot fi îmbrăcămintea crocantă a dulcilor curmale de Medina, umplute cu migdale.Tahina este o pastă obtinută din semintele de susan, care, amestecată cu năut, usturoi si lămâie este un ingredient indispensabil pentru un delicios hummus. Semintele de susan amestecate cu miere se transformă într-un delicios baton, dulce si hrănitor.

 

               

 

                CARDAMOM -  este un condiment de bază în omniprezentul simbol al ospitalitătii arabe, cafeaua. În Peninsula Arabă cafeaua prăjită usor este deseori amestecată cu păstăi verzi de cardamom care lasă o aromă bogată. Aici cafeaua este servită în cupe mici, fără toartă, neîndulcită, până când setea musafirului este, fără nici o îndoială, satisfăcută. Cunoscută ca una dintre cele mai scumpe arome ale lumii, cardamomul este servit ca semn al ospitalitătii.

                Cafeaua din boabe negre si îndulcită se serveste ocazional, cu sau fără aroma de cardamom. Rolul cardamomului nu este restrâns la aroma de cafea. El este folosit în diverse combinatii de mâncăruri si băuturi, calde sau reci. Păstăile de cardamom usor strivite, cu gustul lor de camfor, sunt folosite în traditionala “kabsah” (tocana de miel cu legume) si în deserturile cu fructe.

                 SEMINȚE DE TEI – uscate, aduc o aromă deosebita tocanelor, unor varietăti de “kabsah” si felurilor de mâncare cu peste. Ele pot fi servite în felul de mâncare sau pot fi scoase din mâncare înainte de a fi servită.

                MAHLAB -  este un miez ca de cireasă, cu fruct închis la culoare, care dă aroma pâinii făcute cu drojdie. Miezul în formă de picătură este măcinat, iar pulberea se foloseste la multe tipuri de pâine si patiserie.

                MASTICA - este răsina unui arbust vesnic verde, asemănător cu fisticul. O regăsim ca aromă în supa de carne, tocană si budinci. Mastica se topeste mai degrabă în mâncăruri decât să se dizolve. De asemenea, este folosită pentru a marina carnea folosită în binecunoscuta “shawurma”.

                APĂ DE TRANDAFIR si APĂ DE FLOARE DE PORTOCAL - împrumută parfumul dulce multor mâncăruri, produse de patiserie, sucuri de fructe si salate. Pot fi folosite separate sau împreună, depinzând de felul de mâncare preparat si de gustul bucătarului. Esenta este distilată din petalele florilor, un proces inventat de arabi. Apele florale care se vând în zilele noastre sunt solutii diluate ale produsului original.

               

SOFRANUL - este folosit cel mai adesea în prepararea orezului, atât pentru savoarea sa dulce, cât si pentru culoarea plăcută, galbenă. Puiul si pestele sunt adesea condimentate cu sofran. Șofranul este de asemenea una din aromele pretioase, fiind obtinut din staminele unei brânduse care creste în Orientul Mijlociu. Prin prăjire si măcinare se obtine pulberea galbenă. Condimentul este foarte scump. Florile sunt mărunte, au doar trei stamine, si uneori este nevoie de 80.000 de flori pentru a produce 400 de grame de sofran.

 

 

BIBLIOGRAFIE:

 

George Grigore ~ “Din arta culinară a Orientului Arab”, Editura Iacobi, Bucuresti, 1991 

 

 

Arabic - Prima pagina

 

Introducere

Sectia de araba

Dictionar de termeni

 

 

Cultura si civilizatie

Liga statelor arabe

Beduinii

Credinte si divinitati preislamice

Jihad-ul

Lumea araba

Arhitectura araba

Caligrafia araba

Wahhabism-ul

 

Orase si tari arabe:

Algeria

Tripoli

Sudan

Tunisia

 

Bucataria araba:

Despre bucataria araba

Condimente arabe

 

Personalitati arabe:

Edward Said

Naghib Mahfuz

 

Dictionar termeni

 

Caligrafia araba

 

Contacte:

Redactor-sef:رئيس التحرير:
Anca Munteanu

Redactor-sef adjunct: مساعد رئيس التحرير:
Horia Petrescu

Comitetul de redactie: هيئة التحرير:
Gabriel Bituna
Talida Ciuca
Andreea Podeanu
Irina Radu
Corina Vlasceanu

 

Corector: مصحح:
Bianca Baicu
 

Unelte utile:

Traducere online Romana-Araba

Traducere online Araba-Romana

 

Recomandari web:

Facultatea de Limbi Straine

Asociatia Studentilor - Limbi Straine

Home | BAC/Teze | Biblioteca | Referate | Games | Horoscop | Muzica | Versuri | Limbi straine | DEX

Modele CV | Wallpaper | Download gratuit | JOB & CARIERA | Harti | Bancuri si perle | Jocuri Barbie

Iluzii optice | Romana | Geografie | Chimie | Biologie | Engleza | Psihologie | Economie | Istorie | Chat

 

Joburi Studenti JOB-Studenti.ro

Oportunitati si locuri de munca pentru studenti si tineri profesionisti - afla cele mai noi oferte de job!

Online StudentOnlineStudent.ro

Viata in campus: stiri, burse, cazari, cluburi, baluri ale bobocilor - afla totul despre viata in studentie!

Cariere si modele CVStudentCV.ro

Dezvoltare personala pentru tineri - investeste in tine si invata ponturi pentru succesul tau in cariera!

 

 > Contribuie la proiect - Trimite un articol scris de tine

Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)  

 

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania