Home | BAC/Teze | Biblioteca | Jobs | Referate | Horoscop | Muzica | Dex | Games | Barbie

 

Search!

     

 

Index | Forum | E-mail

   

Lipsa de informare a dat nastere multor controverse de–a lungul timpului, e nevoie ca subiectul tratat să fie privit si analizat din toate punctele de vedere, înainte de a ne avânta la vreo opinie categorică. În paginile ce urmează vom dezbate diferite teme (cultură, geografie) specifice lumii arabe, în speranta că o mai bună informare va face si lumea mai bună!

 

 
 
 
 
 Meniu rapid  Portalul e-scoala | CAMPUS ASLS | Forum discutii | Premii de excelenta | Europa





 

 

 

Limba si cultura Araba

Despre bucătăria arabă 

de ANDREEA PODEANU

 

                Nu trebuie să fii un gurmand pentru a-ti dori să afli mai multe despre artele culinare cu specific arăbesc. În plus, simpla curiozitate de a citi câteva rânduri despre bucătăria traditională, la mare cinste în lumea arabă, nu aduce kilograme în plus.

     Este imposibil ca cineva să poată sintetiza un întreg univers culinar doar în câteva rânduri, dar voi încerca să vă împărtăsesc si vouă, cititorilor, putin din ceea ce reprezintă bucătăria traditională arabă.

     Înainte de toate însă, trebuie punctat faptul că, la origine, arabii erau un popor nomad. Astfel, ingredientele necesare pregătirii felurilor de mâncare trebuiau să fie usor de transportat. Caravanele cărau cu ele orez si produse uscate, care puteau fi păstrate mai mult timp, fără a fi nevoie de conditii speciale de depozitare.

Din cauza căldurii, conservarea cărnii era un proces greoi si se preferau feluri de mâncare vegetariene. Preparatele din carne erau extrem de apreciate pentru că erau foarte rare.

În zilele noastre arabii sunt ospitalieri si atmosfera de la masă este foarte caldă si primitoare. Dacă sunteti invitati la o astfel de masă ar fi bine să gustati din tot ceea ce s-a pregatit. Un refuz este considerat de gazdă o jignire privind calitătile sale de bucătar.În timpul verii, la sosire în casa lor vi se oferă ceva rece, cu gheată, iar iarna - un ceai fierbinte. Fructele sunt puse pe tavă si după ce vă alegeti un fruct, gazda îl taie sau îl curătă de coajă si vi-l serveste. Apoi se servesc alunele, dulciurile si cafeaua. Indiferent de oră oaspetii sunt serviti cu ceai verde sau cu o cafea aromată.

Mâncărurile bucătăriei arabe sunt înainte de toate o ocazie de întâlnire în mijlocul familiei si al prietenilor. Conform traditiei se stă pe perne sau pe bănci joase, împrejurul unei mese rotunde.

Bucătăria arabă cuprinde elemente ale bucătăriilor mediteraneene si africane. Termenele de referintă ale acestei bucătării sunt cuscus, carnea de miel, orezul (servit fie ca umplutură, fie ca fel principal), sosul de susan pentru salate, grâul (folosit pentru pâine, salate si diferite feluri de mâncare), năutul, vinetele, măslinele, curmalele, apa parfumată (de portocale sau de trandafir), cărbunele si ceaiul de mentă.

 

 

 

Stiati că…

*În bucătăria arabă felul principal se află în mijlocul mesei. Cu ajutorul bucătilor de pâine fiecare îsi ia portii gustoase si cu ajutorul a trei degete modelează un fel de bilute. Pentru a mânca se foloseste doar mâna dreaptă, mâna cu care se primesc darurile de la Dumnezeu (mâna stângă este considerată ca fiind necurată si este folosită la igiena intimă).

 

* În gospodăriile arabe, conform traditiei, gătesc femeile. Bărbatii se ocupă cu prepararea mâncărurilor ce sunt preparate la foc, cum sunt mielul fript sau frigăruile. Unul din felurile de mâncare „bărbătesti” este mâncarea traditională preparată într-un vas în formă de ulcior. Se introduc în el bucăti de carne de miel, legume, condimente si se lasă cîteva ore pe jar încins.

* Cifra sapte este considerată ca fiind norocoasă, lucru ce poate fi observat si în bucătărie. Una din mâncărurile traditionale este cuscus din sapte legume (de exemplu cukinia, cieciorka, ardei iute, morcov, rosii si dovleac).

* Fiecare ocazie este bună din punctul de vedere al unui arab pentru a bea un ceai – poate fi compania meselor, întâlnirilor între prieteni sau discutiilor de afaceri. Ceaiul traditional este preparat din frunze de ceai verde, mentă si zahăr. Fierberea si servirea se constituie într-un adevărat ritual. Gazda, un ceainic metalic, o tavă de cupru, cescute mici cu incrustatii aurii. Îti face poftă să bei!

 

 

        BIBLIOGRAFIE:

 

   George Grigore ~ “Din arta culinara a Orientului Arab”,  Editura Iacobi, Bucuresti, 1991   

 

 

Arabic - Prima pagina

 

Introducere

Sectia de araba

Dictionar de termeni

 

 

Cultura si civilizatie

Liga statelor arabe

Beduinii

Credinte si divinitati preislamice

Jihad-ul

Lumea araba

Arhitectura araba

Caligrafia araba

Wahhabism-ul

 

Orase si tari arabe:

Algeria

Tripoli

Sudan

Tunisia

 

Bucataria araba:

Despre bucataria araba

Condimente arabe

 

Personalitati arabe:

Edward Said

Naghib Mahfuz

 

Dictionar termeni

 

Caligrafia araba

 

Contacte:

Redactor-sef:رئيس التحرير:
Anca Munteanu

Redactor-sef adjunct: مساعد رئيس التحرير:
Horia Petrescu

Comitetul de redactie: هيئة التحرير:
Gabriel Bituna
Talida Ciuca
Andreea Podeanu
Irina Radu
Corina Vlasceanu

 

Corector: مصحح:
Bianca Baicu
 

Unelte utile:

Traducere online Romana-Araba

Traducere online Araba-Romana

 

Recomandari web:

Facultatea de Limbi Straine

Asociatia Studentilor - Limbi Straine

Home | BAC/Teze | Biblioteca | Referate | Games | Horoscop | Muzica | Versuri | Limbi straine | DEX

Modele CV | Wallpaper | Download gratuit | JOB & CARIERA | Harti | Bancuri si perle | Jocuri Barbie

Iluzii optice | Romana | Geografie | Chimie | Biologie | Engleza | Psihologie | Economie | Istorie | Chat

 

Joburi Studenti JOB-Studenti.ro

Oportunitati si locuri de munca pentru studenti si tineri profesionisti - afla cele mai noi oferte de job!

Online StudentOnlineStudent.ro

Viata in campus: stiri, burse, cazari, cluburi, baluri ale bobocilor - afla totul despre viata in studentie!

Cariere si modele CVStudentCV.ro

Dezvoltare personala pentru tineri - investeste in tine si invata ponturi pentru succesul tau in cariera!

 

 > Contribuie la proiect - Trimite un articol scris de tine

Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)  

 

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania